Kemény érvek a brit EU-tagság mellett

Brexit
A 'Vote Remain' sign urging people to avoid a Brexit in the upcoming EU referendum is seen on the roadside near Charing south east of London on June 16, 2016. AFP PHOTO / BEN STANSALL Britain goes to the polls in a week on June 23 to vote to leave or remain in the European Union. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Alapjaiban rengetné meg az európai folyamatot, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból – hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb brit lap. Az újság tételesen felsorolja, miben és miért nincs igaza a brexitpártnak.
Vágólapra másolva!

A The Times azt kérte szombati felhívásában a brit választóktól, hogy voksoljanak a bennmaradásra az EU-tagságról jövő csütörtökre kiírt népszavazáson. A tekintélyes konzervatív brit napilap szerkesztőségi felhívásában azt írja:

Nagy-Britannia kilépése alapjaiban ingatná meg az egész európai folyamatot,

és ez ismeretlen, de valószínűsíthetően rémisztő következményekkel járna.

Biztonsággal jár a bennmaradás Forrás: AFP/Ben Stansall

Igaz, folytatják, hogy az Európai Uniót irányító intézményrendszer elősegíti az új tagállamok demokratikus átalakulását, de nem demokratikus módon működik, emellett beavatkozó és rövidlátó politikát folytat.

Átfestett valóság

A kilépés mellett kampányoló brexitpárt azonban a lap szerint feleslegesen „festette át a valóságot”. A The Times szerint ugyanis:

  • Nem igaz, hogy Nagy-Britannia heti 350 millió fontot (140 milliárd forintot) fizet be az uniós költségvetésbe; a hivatalos adatok szerint a tényleges összeg 136 millió font.
  • Nem igaz, hogy az EU-migráció gyakorolja a legnagyobb nyomást a brit állami egészségügyi ellátórendszerre; a legnagyobb feszültségek forrása az idősödő brit társadalom és a kezelések egyre magasabb költsége.
  • Nem igaz, hogy Törökország úton van az EU-csatlakozás felé. Recep Tayyip Erdogan török államfő egyre kisebb érdeklődést mutat a belépés iránt, és a török csatlakozás egyébként is legalább tizenöt évnyire van.

Máshol is feladják a szuverenitást

A lap szerint azok, akik attól félnek, hogy Nagy-Britannia elveszíti az ellenőrzést saját sorsa felett, vonzónak találhatják az ellenőrzés visszaszerzésének gondolatát.

A szuverenitás azonban – jóllehet értékes – soha nem abszolút,

mert minden szövetség és nemzetközi testület (köztük az IMF és a NATO), amelyekhez Nagy-Britannia saját érdekében csatlakozott, megköveteli a szuverenitás valamilyen mértékű megosztását.

A brexitpárti Nigel Farage arca egy londoni buszon Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Ráadásul, folytatódik az írás, az Egyesült Királyság jól járt az uniós tagsággal. Azóta, hogy 43 éve csatlakozott az akkori Európai Gazdasági Közösséghez, a GDP 103 százalékkal nőtt – gyorsabban, mint Franciaországban, Németországban vagy az Egyesült Államokban, és több mint kétszer olyan gyorsan, mint az első világháború előtti birodalmi időszak csúcspontján.

A testvérlapnál mást gondolnak

Érdekesség, hogy a The Times Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás globális sajtó- és médiabirodalmába tartozik, ugyanúgy, ahogy a legnagyobb olvasottságú és igen befolyásos brit bulvárlap, a The Sun, amely viszont minapi állásfoglalásában a kilépés mellett érvelt. Az újság szerint

Nagy-Britanniának meg kell szabadulnia a diktatórikus Brüsszeltől,

„mert ha az EU tagja marad, akkor néhány éven belül elnyeli ez a megállíthatatlanul terjeszkedő, német dominanciájú szövetségi állam”.