Életfogytiglan az egyiptomi exelnöknek

Mohamed Morsi's ‘espionage’ trial in Cairo Egypt TRIAL Morsi Police Academy 2016 May Mohamed Morsi Cairo ESPIONAGE COURT coup trial Egypt's ousted President Mohamed Morsi Espionage case former President Mohamed Morsi SQUARE FORMAT
CAIRO, EGYPT - JUNE 18: Egypt’s ousted President Mohamed Morsi is seen behind the bars during his trial on charges of espionage on behalf of Qatar at the Police Academy in Cairo, Egypt on June 18, 2016. Ahmed Gamil / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Egy életfogytiglani és egy halálos ítélet után most újabb 25 évet kapott a hatalomból katonai puccsal eltávolított egyiptomi exelnök. A mostani döntés szerint Mohamed Murszi Katarnak adott át olyan információkat, amiket nem kellett volna. Ugyenebben a perben újságírókat ítéltek halálra.
Vágólapra másolva!

Egy kairói bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte egy más vádlottakat is érintő kémkedési ügyben Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt. A döntés olyan „kémügyben” született, amelyben a vádlottak állítólag Katarnak adtak át titkos, Egyiptom biztonságát érintő információkat.

Összesen tizenegyen álltak bíróság előtt a perben, amelyben Murszi „illegális szervezet” irányítása és az említett dokumentumok Katarba juttatása miatt kapott életfogytiglani börtönt – ez Egyiptomban 25 évi elzárásnak felel meg.

Murszi a szombati tárgyaláson Forrás: Anadolu Agency/Ahmed Gamil

Újságíróknak halál

A többiek közül hat vádlott halálbüntetést kapott, köztük az al-Dzsazíra katari hírtévé két munkatársa. A hírügynökségek szerint a volt elnök annak köszönheti viszonylag enyhébb büntetését, hogy felmentették őt a kémkedés vádja alól, ami vélhetően azt jelenti, hogy csupán közreműködő volt az ügyben. Az ítélet ellen fellebbezéssel élhetnek a vádlottak.

Még egy sorban

A hatalomból 2013 júliusában a hadsereg által eltávolított volt elnököt már három korábbi perben súlyosan büntette az igazságszolgáltatás, így

már kiróttak rá húsz évi, illetve életfogytiglani büntetést, sőt tavaly májusban halálra ítélték,

azzal a váddal, hogy „külföldi fegyveresek” segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. A verdiktet az egyiptomi előírásoknak megfelelően véleményezte és megerősíttette az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti is. Szinte ezzel egy időben született tavaly az életfogytiglani szabadságvesztésről szóló ítélet, amelyben Murszit azzal vádolták, hogy külföldi szervezeteknek kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások végrehajtásának céljából.