Hiába tiltják, így csak még vonzóbb

Vágólapra másolva!
A dél-koreaikat felszólította kormányuk, hogy ne látogassák Kínában az északi-koreai éttermeket, utóbbiak viszont parancsba kapták, hogy személyzetük ne szolgáljon ki délieket. Mégis járnak, és mégis kiszolgálják őket - számolt be róla pénteken a kínai sajtó.
Vágólapra másolva!

Az éttermek körüli izgalom arra vezethető vissza, hogy a kelet-kínai Ningbo városából nemrég egy észak-koreai vendéglő teljes személyzete "disszidált", azaz Dél-Koreába szökött. Phenjan szerint viszont elrabolták őket.

Észak-Korea azért tart fenn külföldön éttermeket, mert a szankciók miatt gyakorlatilag kiszorult a pénzpiacokról, és így valutához juthat, amire égető szüksége van. A The Global Times című kínai állami lap azt írta: Szöul éppen ettől a lehetőségtől szeretné megfosztani Phenjant, ezért szólította fel állampolgárait, hogy kerüljék a hadikommunista diktatúra külföldi vendéglátóipari egységeit.

A pekingi Hae Dang Hva étterem egyik dolgozója ugyanakkor a lapnak azt mondta, hogy nap mint nap érkeznek hozzájuk dél-koreaiak, és hogy "lehetetlen őket nem kiszolgálni".

"Utasítást kaptunk Phenjanból, hogy az összes észak-koreai étteremnek Kínában tilos kiszolgálnia dél-koreaiakat" - mondta el egy másik vendéglő észak-koreai dolgozója. Azt nem árulták el, hogy mi áll a phenjani utasítás hátterében, de a lap azt gyanítja, hogy a tilalmat a közelmúltban megszaporodott disszidálások miatt rendelték el.