Az Iszlám Állam fegyvereseit ölték meg

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 26 fegyveresével végeztek Szíria északi részén a Szíriai Demokratikus Erők nevű arab-kurd lázadószervezet katonái - közölték szombaton az al-Majadín libanoni televíziós csatorna műsorában.
Vágólapra másolva!

Mirhász Kobani, a Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) képviselője elmondta, hogy erőik megközelítették az észak-szíriai Aleppótól 80 kilométerre fekvő Manbidzs városát, ahol heves harcot vívnak az Iszlám Állam fegyvereseivel a település nyugati részén.

A város elleni döntő ostromot egyelőre elhalasztották a városban élő százezres létszámú polgári lakosság miatt. Az SZDE csapatainak ugyanakkor sikerült néhány száz civilt kimenekíteni a városból. A dzsihadisták a közeli településeken kurd családokat ejtettek túszul, és ezeket az embereket élő pajzsként használják a harcokban.

Kobani szerint a terroristák azonnal agyonlövik azt, aki megpróbál elmenekülni Manbidzsből. Elmondása szerint a szélsőségesek elleni harcban támogatja őket az Egyesült Államok vezetése alatt álló terrorellenes koalíció légiereje, amely szombaton csapást a dzsihadisták állásaira Raszm-el-Ahdar és Szavami településeken.Amennyiben az arab-kurd erőknek sikerül elfoglalniuk Manbidzsot, akkor elvághatnák a török határtól az Eufráteszig, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlása, illetve fegyvereseik mozgatása.

A szíriai hadsereg Rakkát délnyugati irányból támadja. Erőik jelenleg a Rakkától mintegy 50 kilométerre délnyugatra lévő Tabka légitámaszpont körzetében tartózkodnak.