Terrorriadó a brüsszeli pályaudvaron

Brüsszel, 2016. június 19. Gépfegyveres belga katonák a biztonsági okokból kiürített brüsszeli központi pályaudvar bejáratánál 2016. június 19-én, miután a pályaudvaron két gyanús csomagot találtak. A belga szövetségi ügyészség bejelentette, hogy három személyt helyeztek előzetes letartóztatásba abból a tizenkettőből, akit előző napon vettek őrizetbe Brüsszelben, mert a gyanú szerint terrortámadást készítettek elő. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Két gyanús csomag okozott pánikot a brüsszeli főpályaudvaron, de miután nem találtak bennük robbanószerkezeteket, a közlekedést újraindították. Brüsszelben terrortámadás előkészítése miatt tizenkét embert vettek őrizetbe az elmúlt két napban, közülük három előzetes letartóztatásba került.
Vágólapra másolva!

Két gyanús csomag miatt rövid időre lezárták vasárnap kora délután Brüsszel központi pályaudvarát - írta a La Libre Belgique belga napilap internetes kiadása.

Gépfegyveres belga katonák a biztonsági okokból kiürített brüsszeli központi pályaudvar bejáratánál Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A biztonsági szolgálat a bejárathoz közeli pénztárak környékén bukkant rá a két elhagyott csomagra. Egy esetleges terrortámadás megakadályozásának érdekében

a pályaudvart lezárták és átfésülték,

a két csomagot az arra szakosodott speciális egységek megvizsgálták, de robbanószerkezetet nem találtak bennük - mondta el Peter De Waele rendőrségi szóvivő.

A belga vasúttársaság közlése szerint a közlekedést már újraindították, de késésekre még órákig számítani kell. Az Eurostar London és Brüsszel között közlekedő szuperexpresszei erre a pályaudvarra futnak be, és onnan is indulnak.

Terrortámadásra készülhet az Iszlám Állam

Az előző két napban

tizenkét embert vettek őrizetbe Brüsszelben,

mert a gyanú szerint újabb terrortámadást készítettek elő. Közülük három személyt előzetes letartóztatásba helyeztek. Charles Michel miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után kiegészítő óvintézkedéseket ígért szombaton, de - mint mondta - nem változtatnak a terrorkészültség szintjén. Hozzátette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnoksággal kapcsolatos rendezvények a terveknek megfelelően folytatódnak.

Nevük mellőzését kérő források arról számoltak be, hogy a belga hatóságoknak szerdán olyan információ jutott a birtokukba, amely szerint a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.