Az Iszlám Állam visszafoglalta Rakkát

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam fegyveresei kiüldözték a szíriai kormányerőket Rakkából. A hadsereg vasárnap már megközelítette a Tabka közelében lévő, szimbolikus jelentőségű légi támaszpontot, de a dzsihádisták ellentámadásba lendültek.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam fegyveresei kiüldözték a szíriai kormányerőket Rakka tartományból, miután a dzsihadisták de facto szíriai fellegvárától mintegy 50 kilométerre délnyugatra fekvő Tabka városánál sikeres ellentámadást hajtottak végre a város bevételét célzó hadsereg ellen - jelentette hétfőn az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns civil szervezet.

Ellentámadásba lendültek

A kormányerők június 3-án indítottak offenzívát a stratégiailag fontos város elfoglalásáért. Korábbi beszámolók szerint

a szíriai hadsereg vasárnap előrenyomult

a szimbolikus jelentőséggel bíró Tabka légi támaszpont körzetében, miután elfoglalta a létesítményhez közeli Tavra olajmezőt.

Az OSDH szerint a dzsihadisták azonban még aznap este ellentámadást indítottak, majd kiüldözték a kormányerőket Rakka tartományból. A harcokban mintegy 40 szíriai katona halt meg.

Szimbolikus jelentőségű

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet szerint az Iszlám Állam több száz fegyveresét vezényelte Rakka városába, hogy megvédjék Tabkát.

A Tabka városa mellett fekvő légi támaszpontnak az adja szimbolikus értékét, hogy

a létesítmény volt a kormányerők utolsó állása Rakka tartományban,

míg a 2014 augusztusában a dzsihadisták le nem rohanták. A fogságba ejtett, mintegy 160 szíriai katonát levetkőztették, a sivatagba hajtották, és lemészárolták a szélsőségesek.

Az öldöklésről felvételeket is készítettek, amiket közzétettek a világhálón. A légi támaszpont elfoglalásával emellett nagy mennyiségű lőszer és különböző fegyverek kerültek a szélsőségesek kezére.