Rózsákkal búcsúztak a meggyilkolt képviselőnőtől

Vágólapra másolva!
A politika felelősségéről, egy új nyugodtabb hangnem szükségességéről is beszéltek a felszólaló képviselők azon a rendkívüli parlamenti ülésen, ahol megemlékeztek a múlt héten Londonban meggyilkolt brit képviselőnőről, Jo Coxról.
Vágólapra másolva!

A képviselők és a kormány tagjai ruházatukon fehér rózsával jelentek meg a londoni parlament hétfői rendkívüli ülésén. Képviselőtársukra, a munkáspárti Jo Cox politikusra emlékeztek, akit múlt héten ölt meg egy merénylő Leeds egyik elővárosában, Birstallban.

A meggyilkolt képviselőnő székén egy fehér és egy vörös rózsát helyeztek el.

A parlament a brit EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazás kampánya miatt jelenleg nem ülésezik, de Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője kérte David Cameron miniszterelnöktől és az alsóház elnökétől, John Bercow-tól a parlament megemlékező ülésének összehívását hétfőre, és e kérését el is fogadták.

Más hangvétel kell

Jeremy Corbyn megemlékező beszédében kijelentette: a politika felelőssége a parlamentben és annak falain kívül is az, hogy ne korbácsolja fel a gyűlöletet és ne teremtsen megosztottságot a társadalomban. A Munkáspárt vezetője szerint a tragédia egyik tanulsága, hogy kevésbé nyers hangú, toleránsabb, "kedvesebb" politikai hangvételre van szükség.

John Bercow, az alsóház elnöke azt hangsúlyozta, hogy a gyilkos a képviselőnő mellett Nagy-Britannia szabadságára is rátámadt. A tragédia arra kell ösztönözze a képviselőket, hogy kétszeres erőfeszítéssel védjék a brit demokráciát - tette hozzá.

David Cameron konzervatív párti miniszterelnök szenvedélyes, progresszív politikusnak nevezte megemlékezésében a Munkáspárt képviselőnőjét, és

"beteg, aljas cselekedetnek" minősítette Jo Cox meggyilkolását.

Az emlékülésen jelen voltak Jo Cox hozzátartozói, köztük férje és két kisgyermeke, akiket a képviselők - a brit alsóház gyakorlatában ritka megnyilvánulással - tapssal köszöntöttek.

A 41 esztendős, kétgyermekes Jo Cox csütörtökön éppen választókerületi fogadóórájáról jött ki Leeds egyik elővárosa, Birstall könyvtárából, amikor a merénylő rátámadt. Az őrizetbe vett vádlott, a 52 éves Thomas Mair helybéli lakos három lövéssel és több késszúrással ölte meg a képviselőnőt.

Rendesen is be tud mutatkozni

A merénylettel gyanúsított Thomas Mair ellen már a hétvégén vádat emeltek, és hétfőn a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - hivatalosan is megkezdte az eljárást, bár egyelőre csak az adatok rögzítésével. A vádlott a vizsgálati fogság helyszínéről, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből videokapcsolaton keresztül válaszolt az eljáró bíró kérdéseire.

Mair ellen szombaton emeltek vádat gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén, és még aznap megjelent a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.

Amikor a bíró a nevét kérdezte, azt kiáltotta:

Az Old Bailey hétfői eljárásában viszont már saját nevét mondta.

A megölt képviselőnő a brit EU-tagság fenntartását pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is.

Az eddigi vizsgálat során előkerült adatok arra utalnak, hogy Mair szélsőjobboldali szervezetekkel tartott kapcsolatot; lakásában a nyomozók náci irodalmat és jelképeket is találtak.