Hat halott a mexikói tanártüntetésen

Oaxaca, 2016. június 20. Rendőrök és a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok összecsapnak a Mexikó déli Oaxaca államában lévő Nochixtlan város közelében lévő autópályán 2016. június 19-én. Az erőszakba torkollt tüntetésen három tüntető és egy rendőr meghalt, negyvenöten megsebesültek. (MTI/EPA/Mario Arturo Martinez)
Vágólapra másolva!
Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában.
Vágólapra másolva!

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy

a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését,

valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel.

Rendőrök és a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok összecsapása Mexikóban Forrás: MTI/EPA/Mario Arturo Martinez

A mexikói hatóságok közlése szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy

a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől.

A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre.

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnap helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma, akik többnyire fiatalok voltak, és csupán kettejüknek volt köze a szakszervezethez. Az összecsapásokban ezenkívül

megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint

a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget.

Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője viszont azt mondta, hogy a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség őrizetbe vett 21 embert.

A Reuters brit hírügynökség a szövetségi rendőrség közleményére hivatkozva azt írta, a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést.

Az El Universal című mexikói újság jelentése szerint nagyjából

500 szövetségi rendőrt vezényeltek a blokád felszámolására.

Az utóbbi héten Oaxaca állam számos részén zajlottak nem egyszer erőszakba torkolló tüntetések. Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amelyen keresztül tüntetéseket finanszíroznak és saját zsebüket tömik.