Ferenc pápa: Aberrált ideológiák vezettek a holokauszthoz

ferenc pápa
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa ismét népírtásnak nevezte az örmény holokausztot. A pápa szerint aberrált, faji alapú vagy vallási eszmék okozták a három nagy tragédiát, a zsidó és az örmény holokausztot, illetve a sztálini gyilkosságokat.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa méltatta Örményország keresztény múltját, és elítélte az örmény népirtást, amelyről június 24-ei, pénteki örményországi látogatásán kijelentette, hogy az előző évszázad első katasztrófája volt.

Már hívta népírtásnak

A katolikus egyházfő korábban már használta a népirtás kifejezést, mégpedig az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben kezdődött tömeges gyilkosságok 100. évfordulóján, s ez

akkor kiváltotta Törökország tiltakozását és haragját, Ankara válaszként hazarendelte vatikáni nagykövetét.

Pénteki látogatása során azonban eleinte tartózkodott e szó kiejtésétől, az Ecsmiadzin székesegyházban mondott beszédében ugyanis még "mártíromságnak" nevezte a mintegy másfél millió örmény életét követelő tömeggyilkosságot. A Szerzs Szargszján örmény elnökhöz intézett péntek esti beszédében ugyanakkor már kimondta a népirtás szót, és

a történteket a huszadik század első katasztrófájának nevezte.

Aberrált eszmék

Elkeserítőnek nevezte, hogy ennek és a másik két katasztrófának (a holokausztnak és a sztálini időkben elkövetett gyilkosságoknak) az idején a nagyhatalmak más dolgokra figyeltek. Hozzátette:

ezeket a borzalmakat aberrált, faji alapú ideológiai vagy vallási eszmék okozták, amelyek elborították a hóhérok elméjét,

olyannyira, hogy egész népek pusztulását akarták elérni.

Az első keresztény állam

A katolikus egyház feje méltatta a három milliós Örményországot azért, hogy a történelemben először vette fel és tette állami vallássá a kereszténységet, és a legsötétebb időkben is életben tartotta a "hit fényét".

"Örményország számára a kereszténység nem holmi öltözék, amelyet a körülmények alakulása szerint fel lehet ölteni, hanem az ország identitásának alapvető része" - mondta a pápa.