Aggódnak a magyar diákok és munkavállalók

felsőoktatás, továbbtanulás, 
Az egyik legpatinásabb londoni egyetem, a University College London egyik épülete
Vágólapra másolva!
A brexit okozta káosz egyre inkább kezdi átlépni Nagy-Britannia határait. A britek kilépésének negatív hatásaival már jó ideje foglalkoznak Európában, de a szavazás eredményének pénteki realitása már húsbavágó, és joggal foglalkoztatja a kint dolgozó magyar munkavállalókat, tanulókat, vagy akár a tanulni vágyókat. 
Vágólapra másolva!

Péntek hajnal óta elindult a lavina, egyre több a kérdés, egyre több a kapkodás. A magyar szempontból érdekes kérdések között az egyik legfontosabb a kint dolgozók és a kint tanulók helyzete. A sok megválaszolatlan kérdés között egy dolog nagyon valószínű: a britek kilépése hatással lesz a magyarok kinti munkavállalási lehetőségeire és tanulmányaira is.

Diákság a brexit előtt

Jelenleg minden uniós állampolgárra ugyanazok a felvételi, tanulmányi és pénzügyi feltételek vonatkoznak, mint bármelyik brit diákra. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ugyanakkora tandíjat fizetnek, ráadásul ugyanazokkal a kedvező feltételekkel vehetik fel a brit diákhitelt, mint a helyiek. Emellett a brit diákokhoz hasonlóan az egészségbiztosításra sem kell költenie az EU más országaiból érkezőknek - írja az Engame Akadémia.

Fontos könnyebbség jelenleg az is, ha egy magyar – vagy bármilyen EU-s tagállamból érkező – fiatal Nagy-Britanniában szeretne tanulni, nem kell beutazási és letelepedési engedélyeket igényelnie, sőt még vízumra sincs szüksége. Jelenleg 125 ezer olyan nem brit Európai Uniós állampolgár tanul az Egyesült Királyságban valamilyen felsőoktatási program keretein belül. Ezek a hallgatók az összes egyetemista diák körülbelül 5%-át teszik ki. Ami nagyon fontos, hogy köztük

körülbelül 2000 magyar diák van - nagy részük alapképzésben vesz részt.

A legrosszabb is előfordulhat

Mivel eddig még nem volt példa az Unióból való kilépésre, semmi sem biztos, és még a kilépési folyamat sem ismert teljesen. Az azonban biztosnak tűnik, hogy a kilépést előkészítő folyamat legalább két évig fog tartani, és ezalatt az Egyesült Királyságra érvényes uniós szabályozások és megállapodások érvényben maradnak. Ennek megfelelően a brexit okozta esetleges változások

semmilyen módon nem érintik azokat a diákokat, akik már megkezdték, vagy a következő két évben kezdik meg a tanulmányaikat Nagy-Britanniában. Legyenek britek vagy bármilyen más, EU-s állampolgárok.

Az egyik legpatinásabb londoni egyetem, a University College London egyik épülete Forrás: MTI/EPA/Daniel Deme

Ennek megfelelően feltételezhető, hogy a 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok egy sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd tovább Nagy-Britanniában. A kilépési folyamat előkészítésének összetettsége pedig arra enged következtetni, hogy akár még 2018 után is maradhatnak a jelenlegi viszonyok.

Hogy mi lesz a teljes kilépés után, arra csak következtetni lehet. Az egyik – nem brit EU-s diákok számára legrosszabb – forgatókönyv, hogy a kilépés után minden, EU-ból érkező diákra ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint bármely, EU-n kívüli országból érkezőre.

Ez azt jelentené, hogy a tandíj egységesen 9000 font lenne,

ami nagyjából a duplája a jelenlegi – britekre és EU-s állampolgárokra vonatkozó – átlagtandíjnak. Ezenkívül pedig egyáltalán nem vehetnék fel a brit diákhitelt, és az egészségbiztosítást is fizetniük kellene a magas tandíjon felül.

Ideges magyar munkavállalók

Az Origo elért néhány magyart is, akik jelenleg Nagy-Britanniában dolgoznak.

Gábor, egy 30 éves, Londonban dolgozó magyar mérnök azt mondta,

Gábor elmondta, hogy a munkahelyén korábban már az is felmerült, hogy intelligenciaszinthez kötik a szavazati jogot. A legtöbb külföldi munkavállaló teljesen kiábrándult. Arról is beszéltek már a munkahelyén, hogy

Gábor azt mondta, ennek a gondolatmenetnek az lett a némi humorral vegyített vége, hogy már az is jó megoldás lenne, ha csak az ő belsőépítész irodájuk maradna az EU-ban. Tehát elkeseredetten próbálnak viccet csinálni az egészből, miközben a pénzüket nagyon féltik, többek között azért is, mert már most nagyon megingott a font.

Dániel szintén Londonban dolgozik, 26 éves, és informatikus. Azt mondta,

Van, aki már azzal viccelődik, hogy az esti géppel költözik is haza. Dánielnek van olyan – szintén EU-ból érkező nem brit – munkatársa, aki nagyon szorított a brexitnek, mert arra számított, hogy biztos összeomlik az ingatlanpiac, lemennek a lakásárak, és végre tud magának venni egyet. Dániel szerint mégis inkább az a jellemző, hogy az emberek nem örülnek,

A programozók között Dániel cégénél nem volt akkora pánik, de az ügyfélszolgálat es a vezetőség le van döbbenve - függetlenül attól, hogy brit, vagy akárhonnan jött.

Zsófia a vendéglátásban dolgozik, 34 éves és többek között a font gyengülése miatt aggódik. Attól fél, hogy ha sokat gyengül, akkor az a pénz, amiért eddig dolgozott, sokkal kevesebbet fog érni.

mindezek ellenére továbbra sem gondolja, hogy Magyarországon jobb lenne a helyzet.