A brit parlament új brexitszavazásról fog tárgyalni

brexit
Olivia Sudjic holds up a placard in favour of the remain camp by a polling station in north London on June 23, 2016. Millions of Britons began voting today in a bitterly-fought, knife-edge referendum that could tear up the island nation's EU membership and spark the greatest emergency of the bloc's 60-year history. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Több, mint 100 ezer brit írta alá azt a parlamenti petíciót, amely szerint a brexitszavazást addig kellene ismételni, amíg legalább 60 százalékkal nyer valamelyik oldal, legalább 75 százalékos részvétel mellett. A parlamentnek ennyi aláíróval már kötelezően döntenie kell arról, hogy vitára bocsájtja-e a petíciót. Az online beadvány annyira népszerű, hogy sokáig elérhetetlen volt, az aláírók száma másodpercről másodpercre nő. Az Egyesült Királyságban főleg a fiatalok elégedetlenek a népszavazás eredményével, a nemazénnevemben és a mittettünk hashtag elárasztotta az internetet.
Vágólapra másolva!

A csalódott maradáspártiak petíciót hoztak létre a brit parlament honlapján. A petíció szerint olyan szabályt kellene bevezetni, hogy a brexitszavazást mindaddig meg kell ismételni, amíg egyik vagy másik oldal nem szerzi meg a voksok legalább 60 százalékát minimum 75 százalékos részvétel mellett. Vagyis

a petíció készítői és aláírói azt akarják elérni, hogy az ország sorsa ne múlhasson a szavazók relatíve kis százalékán,

írja az Independent.

Lefagyott az oldal

A petíció június 24-én a délután jelentős részében elérhetetlen volt, vélhetően a hatalmas érdeklődés miatt. Délután 4-kor már hozzá lehetett férni, az aláírók száma a 135 ezerhez közeledett, 4 óra 20 percre 137 ezer fölé emelkedett, és percről percre rohamosan nőtt. (A petíció itt található.)

Foglalkozni kell vele

A brit parlamentnek

minden olyan petíció vitára bocsátását meg kell fontolnia, amelyiket legalább 100 ezer brit aláírt.

Vagyis a parlamentnek foglalkoznia kell ezzel a petícióval, bár arra csekély az esély, hogy vitára bocsájtanák, sőt annak is, hogy egyáltalán bármilyen feltételek mellett új népszavazást írjanak ki.

Felrobbant az internet

A brexitszavazás reggelén egyébként szinte felrobban az internet, a csalódott britek notinmyname (nemazénnevemben) és whathavewedone (mittettünk) hashtaggel adtak hangot kétségbeesettségüknek.

A csalódottak főleg a fiatalok közül kerültek ki.

A YouGov a voksolás napján készített felméréséből egyértelműen látszik, hogy a fiatalabb demográfiai csoportok sokkal inkább a maradás mellett voltak, míg az idősebbek inkább a kilépést támogatták.

A 65 évesnél idősebbek 61 százaléka az EU elhagyására voksolt, az 50-60 éveseknek az 56 százaléka menne, a 25-49 éveseknek már csak a 44 százaléka, a 18-24 évesek között pedig csak 25 százalék szavazott a kilépésre.

Szakadék nyílt a nemzedékek között

A reakciók alapján sok fiatal érzi úgy, hogy az idősebbek elárulták őket, bezárták előttük Európa kapuját, megfosztották őket attól, hogy szabadon hozzáférjenek az unió többi tagországához.