Hatalmas károkat okozott a vihar

jégeső, olvasói fotó
jégeső, olvasói fotó
Vágólapra másolva!
Heves vihar tombolt szombaton késő este Ausztriában, több tartományban pincéket árasztott el a víz, fák dőltek ki, áradások miatt utakat, autópálya-felhajtót kellett lezárni.
Vágólapra másolva!

Mintegy ötszáz káresetről érkezett bejelentés Felső-Ausztriában tegnap este. A vihar áramkimaradást okozott, ezért több rendezvény is meghiúsult a tartományban. Schärding járásban ötszázan voltak bevetésen, egy parkolót ki kellett üríteni.

A felső-ausztriai Wels városában egy 15 méteres fa zuhant egy családi házra.

Senki sem sérült meg. A környéken a kidőlt fák számos fennakadást okoztak az utakon.

Jégeső, a kép illusztráció Forrás: olvasói fotó

Jégeső és erős zivatar zúdult Stájerország tartományra is szombaton késő este. A vihar áradásokat és kőomlásokat okozott, a lezúduló víz miatt eláztak a pincék, a villámlás miatt pedig egy családi ház teteje égett le, de itt sem sérült meg senki – közölte a tartományi tűzoltóság. A mentési munkálatok még vasárnap délelőtt is tartottak. A tartomány Murau járásában csaknem két centiméter átmérőjű jég esett. A rossz idő következtében itt is víz árasztotta el a mezőket, a pincéket és az utcákat.

A salzburgi Bischofshofen és a karintiai Spittal an der Drau között haladó B99-es út egy részét lezárták vasárnapra virradóra. Biztonsági okokból az érintett útszakaszon még délelőtt sem közlekedhettek autók.


A Salzburg tartományban lévő Altenmarkt településnél az A10-es autópályára való felhajtó járhatatlanná vált, a felső-ausztriai vasúti közlekedésben árvizek miatt jelentős késésre lehet számítani. A salzburgi Salzkammergut területen heves eső és jégeső, valamint száz kilométer erősségű szél tombolt.


Áradásokat és viharkárokat okozott a heves esőzés Burgenland tartomány északi és déli részén is. Leginkább a Felsőőri (Bezirk Oberwart) és a Nezsideri járásból (Bezirk Neusiedl am See) érkeztek bejelentések. Pinkafő (Pinkafeld) településen pincék és utcák kerültek víz alá, számos fa kidőlt.


Ausztria nyugati részén fekvő Vorarlberg tartomány Hirschegg településénél kőomlás lezárt egy útszakaszt, ezért

a közelben lévő Kleinwalsertal elnevezésű völgynél egy túrázót helikopterrel kellett kimenteni és kórházba szállítani.

Ugyanitt egy hatfős német túracsoport kért segítséget, mivel a heves eső, a jégeső és a villámlás miatt nem tudták folytatni útjukat. Őket is helikopterrel szállították el a helyszínről, a kimentés során senki nem sérült meg. A közelben lévő pincékből pedig a vizet kellett kiszivattyúzni.