Rendkívüli állapot az áradás miatt

Nyugat-Virginia, áradás
Rainelle, 2016. június 25. Otthonukban rekedt lakosokat keres a biztonsági erők egyik tagja egy mentőakció során az árvíz sújtotta Nyugat-Virginia állambeli Rainelle-ben 2016. június 25-én. A szövetségi államban napok óta tartó esőzés okozta áradásokban eddig legkevesebb huszonhatan életüket vesztették és ötszázezren maradtak áram nélkül. (MTI/AP/Steve Helber)
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az áradás által leginkább érintett három nyugat-virginiai megyére.
Vágólapra másolva!

Az NBC News szerint legalább 24 halálos áldozata van az természeti katasztrófának. A víz hidakat és autókat sodort el, villanyvezetékeket szakított el, földcsuszamlásokat okozott.

Az elnök arra kérte a washingtoni kongresszust, hogy a szövetségi tartalékalapból juttasson segélyt Nyugat-Virginiának, ahol az állami katasztrófavédelem további károkra és áldozatokra számít.

A biztonsági erők egyik tagja menti az otthonukban rekedteket Rainelle-ben Forrás: MTI/AP/Steve Helber

Egy hete esik

A hét eleje óta folyamatosan ömlik az eső Nyugat-Virginiában, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint 2010 óta nem sújtotta ilyen esőzés és áradás az államot.

Az összes folyó kiöntött, az állam ötvenöt megyéjéből negyvennégyben már korábban rendkívüli állapotot hirdetett ki Earl Ray Tomblin kormányzó.

2010 óta nem volt ilyen áradás Forrás: MTI/AP/Steve Helber

Egyes településeken az emberek a háztetőkre menekültek az emelkedő vízszint miatt, ott várták a mentőhelikoptereket. Vannak városok, például Clendenin is, amelyeket csakis helikopterekkel lehet megközelíteni.

A kormányzó szombaton a Nemzeti Gárda kétszáz tagját mozgósította, majd nem sokkal később újabb kétszáznak adta ki az utasítást a szolgálatra. Tomblin szerint az állam egyes megyéiben az évszázad legnagyobb katasztrófájával kell szembenézni.

Eddig legalább 24 ember vesztette életét Forrás: MTI/AP/Steve Helber