Tizenöt év, 69 millió gyermekhalál

afrikai bánya gyermekmunka
Napi pár dollárért bányászik gyermekek tömege
Vágólapra másolva!
A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennének - figyelmeztetett éves jelentésében az ENSZ Gyermekalapja.
Vágólapra másolva!

A legszegényebb gyermekek kétszer nagyobb valószínűséggel halnak meg 5 éves koruk előtt, és szenvednek krónikus alultápláltságban, mint a leggazdagabbak - mutatott rá a UNICEF.

A jelentésből kiderül, hogy

2030-ig 167 millióra nő a szegénységben élő gyermekek száma, és 750 millióra azoké a lányoké, akiket még kiskorúként házasságra kényszerítenek.

Az előrejelzés különösen a Szaharától délre található térségről közöl ijesztő adatokat. Ott 2030-ig tízből kilenc gyermek fog rendkívüli szegénységben élni. A világnak ezen a részén található azoknak a kiskorúaknak a fele is, akik nem férnek hozzá az elemi oktatáshoz.

A következő 15 évben 69 millió ötévesnél fiatalabb gyerek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetők lennének Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Jelenleg világszerte 124 millió gyerek nem vesz részt az alap- és középfokú oktatásban. Az UNICEF ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy történtek már előrelépések a gyermekszegénység felszámolása és az iskolai oktatásban részt vevők körének szélesítése terén. A gyermekhalandóság és a rendkívüli szegénységben élők száma felére csökkent 1990 óta az ENSZ adatai szerint.