Lezárták Jeruzsálemben a Mecsetek terét

Jewish men draped in prayer shawls perform the annual Cohanim prayer (priest's blessing) during the Sukkot, or the feast of the Tabernacles, holiday at the Western Wall in the Old City of Jerusalem on October 12 2014. Tens of Thousands of Jews make the we
Ima a jeruzsálemi Siratófalnál, az Egyiptomból való kivonulás utáni negyvenéves pusztai vándorlás emlékére tartott szukkot, azaz a sátrak ünnepén.
Vágólapra másolva!
A ramadán végéig csak a muzulmánoké a szent hely. Biztonsági okokból, az utóbbi napok összecsapásai miatt döntöttek így.
Vágólapra másolva!

Az izraeli rendőrség az utóbbi napok összecsapásai miatt a jövő hét közepéig, a ramadán muzulmán böjti ünnep végéig lezárta a Jeruzsálem óvárosában lévő Mecsetek terét a turisták és a zsidó látogatók elől - értesült a Háárec című újság.

Az intézkedés célja a kedélyek megnyugtatása, a kődobálások megszüntetése volt, miután reggel könnyebben megsérült egy, a Siratófal előtti téren álló 73 éves nő, amikor a magaslaton lévő Mecsetek teréről egy kővel fejbe dobták.

Több összetűzés, kődobálás volt a napokban a Siratófalnál Forrás: AFP/Menahem Kahana

A muzulmán imádkozók vasárnap kezdték el kövekkel dobálni az izraeli rendőröket, mert más vallású nézelődőket kísértek a Mecsetek terére a muszlim imaidők között megállapított látogatási időben, noha

a korábbi évek gyakorlata szerint a ramadán idején csak a muzulmánoké volt ez a szent hely.

Hétfőn a rendőrökkel kitört összecsapásokban több palesztin fiatalt megsebesítettek gumilövedékekkel és más tömegoszlató fegyverekkel, vasárnap pedig egy izraeli rendőr és a mecset két muzulmán őre sérült meg. Az összetűzések során az izraeli biztonságiak letartóztattak két palesztint és három Nagy-Britanniából érkezett turistát, ez utóbbiakat később kiutasítottak az országból.