Robbanások az isztambuli repülőtéren - 36 halott, 147 sebesült

törökország isztanbul repülőtér robbantás
ISTANBUL, TURKEY - JUNE 28: Police blocks the entrance of the Ataturk International Airport after an explosion, in Istanbul, Turkey on June 28, 2016. Unspecified number of injured in explosion at Istanbul's Ataturk International Airport. Veli Gurgah / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam állhat az isztambuli repülőtéren elkövetett robbantássorozat mögött. Három öngyilkos merénylő Kalasnyikovokkal lövöldözött, majd felrobbantotta magát az Atatürk repülőtér nemzetközi termináljánál. Az egyik robbanásról videó is készült. A világ 11. legforgalmasabb repülőterét lezárták.
Vágólapra másolva!

A török miniszterelnök hajnali tájékoztatója szerint 36 halálos áldozata és 147 sebesültje van az isztambuli Atatürk repülőtéren elkövetett merényletsorozatnak. A sebesültek közül néhányan súlyos állapotban vannak. Az AP amerikai hírügynökség egy magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva azt jelentette, hogy

az áldozatok zöme török, de van köztük külföldi állampolgár is.

Magyar áldozatról nem tudni.

Videó az egyik robbanásról:

A hírügynökségek és hírtelevíziók először azt jelentették, hogy két robbanás történt, majd pedig fegyverropogás hallatszott a repülőtér parkolójából. A CNN szerint a támadók Kalasnyikovokból nyitottak tüzet. Az egyik bomba a nemzetközi terminál bejárata közelében robbant, a másik pedig a biztonsági kapunál, tehát még mindkettő a repülőtér épületén kívül. Az Atatürk reptéren ugyanis már a reptérre való belépéshez át kell esni egy biztonsági ellenőrzésen.

A bombákat öngyilkos merénylők hozták működésbe.

Nyomozók az isztambuli Atatürk repülőtéren. Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

A Guardiannek rendőrségi források azt mondták, az egyik terrorista tüzet nyitott a rendőrökre, az után robbantotta fel magát. Más források szerint viszont először a rendőrök kezdtek el lőni a támadókra.

Később Vasip Sahin isztambuli kormányzó a Hürriyet szerint azt mondta: nem két, hanem

három öngyilkos merénylő támadt.

Ugyanezt mondta a török állami tévé tudósítója is, aki arról számolt be, hogy összesen három robbanást lehetett hallani.

A Habertürk török hírtelevízió helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy eleinte csak 3-4 orvos volt a helyszínen, de folyamatosan érkeztek a mentők és a rendőrök. A sérültek egy részét a taxisok vitték el a helyszínről. Végül közel 50 mentőautó vitte el a sérülteket.

A hatóságok lezárták a repülőteret, de helyi idő szerint hajnali két órakor ismét megindult a légiforgalom. Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t, hogy

nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna.

Azt is mondta, hogy az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Az Atatürk Törökország legnagyobb repülőtere, és a harmadik legnagyobb forgalmú repülőtér egész Európában (a londoni Heathrow és a párizsi Charles De Gaulle után), a világon pedig ez a 11. legnagyobb forgalmú repülőtér.

Ki lehet felelős a támadásért?

Elemzők egyből két lehetőségről beszéltek: az Iszlám Államról és a kurd szeparatistákról.

Az elmúlt hónapokban több terrortámadás is volt Törökországban, márciusban 37-en haltak meg, amikor bomba robbant egy buszmegálló mellett Ankarában, ezért a támadásért egy kurd militáns csoport vállalta a felelősséget. Pár nappal később az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantott Isztambul zsúfolt sétálóutcáján, ott négyen haltak meg. Januárban pedig 10 német turista halt meg, amikor szintén az Iszlám Állam hajtott végre öngyilkos támadást Isztambulban.

A mostani támadás jellege inkább arra utal, hogy az Iszlám Állam állhat a háttérben, ezt erősítette meg szerda hajnali nyilatkozatában Binali Yildirim török kormányfő is.

Hasonló módon támadtak ugyanis például a brüsszeli reptéren is - csak Isztambulban nem tudtak bejutni a repülőtérre. Ők szoktak civilekre támadni, a kurdok általában a török biztonsági erőket támadják.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben. Az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban a történtekre: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később fel is oldotta a repülési tilalmat.