Csütörtökön búcsúztatják Bud Spencert

2011. április 14-i kép Bud Spencer olasz színészről egy könyvbemutatón Berlinben. Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli 2016. június 27-én, 86 éves korában elhunyt.
Vágólapra másolva!
Rajongói délelőtt tíz és este hét között róhatják le kegyeletüket a ravatalnál. 
Vágólapra másolva!

A hétfő este 86 évesen elhunyt olasz színészt szerdán a római városházán ravatalozzák fel, a gyászszertartást csütörtökön tartják a Piazza del Popolón álló ikertemplomok egyikében, a Művészek templomaként is ismert Montesantói Szűzanya-bazilikában.

A rokonok közlése szerint a ravatalnál mindenki, aki szeretne, elbúcsúzhat Bud Spencertől.

Politikusok és színész kollégák is tisztelettel adóztak emlékének kedden. "Ciao Bud Spencer, nagyon szerettünk" - írta a Twitteren Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Dario Franceschini kulturális miniszter az olasz mozi egyik nagy művészének nevezte a színészt. "Hosszú karrierje során egész generációk szívét hódította meg" - emelte ki Franceschini.

Russell Crowe ausztrál színész szintén a Twitteren búcsúzott. "Nyugodj békében, Bud Spencer" - írta.

Bud Spencer és Terence Hill az Isten megbocsát, én nem című filmben Forrás: AFP

Kultikussá vált filmjeiben a Carlo Pedersoli néven született színész Terence Hill oldalán hódította meg a világot. Bár összesen több mint 120 filmje közül csak 16-ban szerepeltek együtt, elsősorban duóként váltak ismertté. "A legjobb barátomat veszítettem el, meg vagyok rendülve" - mondta Terence Hill kedden. Barátságuk biztos pontot jelentett Bud Spencer életében.

"Nem mondunk le egymásról. Ha a munka miatt máshol is kell lennünk, akkor is tartjuk a kapcsolatot. Ha Terence Rómába jön, mindig meglátogat. Mindketten olyan hihetetlenül szerencsések voltunk, hogy túléltük a második világháború bombazáporát - én Rómában, ő Drezdában. Ez a tapasztalás nagy hatást tett ránk és összeköt bennünket. Rajongóink sokáig azt sem tudták, hogy olaszok vagyunk, művészneveink miatt amerikainak hittek" - mondta egykor Bud Spencer.

Olaszország nemcsak egy nagy színészt, de a sport egyik kiemelkedő szereplőjét veszítette el

- mondta Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke.

Gianluigi Buffon, az olasz labdarúgó-válogatott csapatkapitánya is részvétét fejezte ki a családnak. "Gyerekkori emlékeimben fontos szerepet játszik Bud Spencer. Filmjeinek képei mindig velem maradnak" - mondta a sportoló.

Bud Spencer már nyolcévesen úszni kezdett. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok. Ugyanebben az évben az olasz vízilabda-válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, ezt követően nem indult világversenyen.

Németországban is gyászolják

Spencert a németországi Baden-Württembergben lévő Schwäbisch Gmünd település is gyászolja. A városkában eredetileg egy alagutat neveztek volna el a színészről 2011-ben, a városi tanács azonban végül úgy döntött, a helyi strandot nevezik el róla, amelynek medencéjében Spencer százméteres gyorsúszásban versenyzett 1951-ben. A névadó ünnepségre személyesen a városba látogatott a színész. Az uszoda látogatói leróhatják tiszteletüket és egy kihelyezett emlékkönyvben vehetnek búcsút Bud Spencertől. Schwäbisch Gmünd városi könyvtárában szintén felállítottak egy emlékasztalt.