Juncker: Nem engedhetjük meg magunknak a bizonytalanságot

JUNCKER, Jean-Claude Brüsszel, 2015. június 25.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója előtt 2015. június 25-én. (MT
Brüsszel, 2015. június 25. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a konzervatív Európai Néppárt, az EPP csúcsértekezletére érkezik az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója előtt 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Vágólapra másolva!
Sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem jelenti be hivatalosan távozási szándékát az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén beszélt erről. Jean-Claude Juncker megerősítette, addig nem történik semmi, amíg London nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette Londont Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A politikus felszólalásában hangsúlyozta, nem lenne elfogadható, ha a brit kormány megpróbálna bizonyos kérdésekben zárt ajtók mögött megállapodásra jutni, még mielőtt bejelentenék az ország hivatalos kilépési szándékát.

Brüsszel gyors lépéseket vár a brit kormánytól Forrás: AFP/Justin Tallis

Hozzátette, a Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazást követően figyelmeztette az uniós biztosokat és a bizottság főigazgatóit, hogy nem kerülhet sor titkos tárgyalásokra.

Juncker a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel a brit kormányt.

- mondta. Az EP rendkívüli brüsszeli ülését az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt hívták össze.