Drónnal is keresik a Szibériában eltűnt orosz gépet

flying water cloud HORIZONTAL Emergency Situations Ministry IL-76 aircraft discharges water over a ground fire during special tactical exercises for fighting forest fires in the Orekhovo-Zuevskaya district near Moscow.
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Szárazföldi mentőcsapatok nehéz körülmények között, drónok segítségével keresték szombaton az orosz katasztrófavédelemnek azt a tűzoltó repülőgépét, amely az előző napon tíztagú legénységgel a fedélzetén tűnt el Szibériában.
Vágólapra másolva!

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik Il-76-os típusú speciális repülőgépe pénteken a szibériai Irkutszki területen tűnt el, ahová erdőtüzek oltására vezényelték. A szibériai régió katasztrófavédelmi hatóságának sajtószolgálata szerint a gép fedélzetén tízen dolgoztak.

3000 méteres magasságban

Egy légügyi forrás elmondta, hogy a repülőgép mintegy háromezer méteres magasságban haladt, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről, és azóta nem sikerült rádiókapcsolatot teremteni vele. A hatóságok eredetileg egy másik repülőgépet akartak indítani az Il-76-os felkutatására, de elálltak a terüktől, mivel az erdőtüzek miatt a területet továbbra is sűrű füst borítja. A hatósági illetékesek a sajtónak elmondták, hogy

már nem próbálkoznak légi úton a kereséssel,

hanem a szárazföldön indítanak a térségbe három mentőegységet. Az egyiket helikopterrel viszik az eltűnt repülőgép feltételezett helyétől mintegy négy kilométerre.

Drónokat is bevetnek

A mentőcsapatok ugyanakkor elsősorban drónok segítségével próbálják felkutatni a katasztrófa helyszínét és a gép feltételezett maradványait. Ezeknek az általuk használt, pilóta nélküli repülő szerkezeteknek a hatótávolsága mintegy húsz kilométer, és az erősen gomolygó füst miatt jobban alkalmazhatók erre a célra, mint a helikopterek.

150 kilométerre a legközelebbi település

Leonyid Beljajev, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős orosz kormányzati tárca miniszterhelyettese felhívta a figyelmet, hogy a gép vélhetően lakatlan, erdős területen zuhant le, mintegy 150 kilométerre a legközelebbi településtől.

Jó volt a gép, rutinos a személyzet

A szombati jelentésekből még nem derült ki, hogy műszaki okok vagy a pilóta hibája okozta-e a szerencsétlenséget. A légiforgalmi szolgálatok egyik forrása szerint mindenesetre a gép műszakilag kifogástalan állapotban volt, a személyzetnek pedig nagy tapasztalata volt a tűzoltásban, akárcsak humanitárius segélyek célba juttatásában és légi mentési akciók végrehajtásában.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/RIA Novosti/Vitaliy Belousov

Irkutszk térségében tombolnak Szibériában a legnagyobb erdőtüzek. Az oltásra Il-76-os és Be-200-as repülőgépeket vetettek be. Az Il-76-ost a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépeként tartják számon.