Az FBI kihallgatta Hillary Clintont

Hillary Clinton
Former Secretary of State and Democratic Presidential hopeful Hillary Clinton testifies to the House Select Committee on Benghazi on Capitol Hill in Washington, DC, October 22, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Hosszú meghallgatáson vett részt Hillary Clinton az FBI székházában. A szövetségi nyomozók azt vizsgálják, Clinton külügyminiszterként törvénytelenül használta-e saját szerverét levelezései során. A hírek szerint az elnökjelölt megúszhatja a vádemelést. 
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton, a demokrata elnökjelöltség legesélyesebb várományosa tegnap három és fél órás beszélgetésen vett az FBI székházában. A téma Clinton e-mail-ügye volt: a vádak szerint ugyanis külügyminiszterként – a vonatkozó szabályokat megsértve – saját szerverén keresztül intézte levelezéseinek egy részét. Ezzel pedig

nemzetbiztonsági kockázatot okozott, hiszen a levelek közt több mint 2000 olyan volt, ami minősített információkat tartalmazott, 22 pedig a „top secret” minősítést kapta.

Hillary Clinton azzal védekezik, hogy a levelek – elküldésük idején – nem tartalmaztak bizalmas információkat.

Forrás: AFP/Saul Loeb

Clinton szóvivője azt közölte, hogy az egykori külügyminiszter „önkéntes interjún vett részt”, és „boldog, hogy lehetősége volt segíteni az Igazságügyi Minisztérium munkáját a vizsgálat lezárásában”. A tavaly kirobbant ügyet Clinton demokrata és republikánus ellenfelei is

próbálják kihasználni megbízhatatlanságának bizonyítására, és a közvélemény-kutatások szerint nem is tesz jót a megítélésének.

Ezzel is magyarázható, hogy az eset jelentőségét tompítva szóvivője hangsúlyozta a vizsgálatban való részvétel önkéntes jellegét.

Az ügy azért is kellemetlen, mert a vizsgálatot lefolytató Igazságügyi Minisztérium a politikai kampány szereplőjévé vált. A helyzetet pedig az sem tette egyszerűbbé, hogy a héten Bill Clinton a phoenixi reptéren – állítása szerint véletlenül – összefutott az ügyben szintén szerepet játszó Loretta Lynch főügyésszel.

Mindenesetre a CNN információja szerint a minisztérium azzal próbálja minél kevésbé befolyásolni az országos politikai eseményeket, hogy a lehető leghamarabb, várhatóan

a következő két hétben lezárja a vizsgálatot.

Ha az FBI úgy ítéli meg, hogy nem történt semmi törvénytelen, akkor vádemelés nélkül.

Donald Trump – Clinton legvalószínűbb ellenfele a novemberi választásokon – természetesen nem ért egyet a vizsgálat lezárásával. Azt írta Twitteren: