Kemény üzenet: senki sincs biztonságban Rióban

Rio, olimpia, biztonság, rendőr, járőr
An anti-terrorism rehearsal is held targeting a possible bomb attack during the Olympic Games at the main bus station in Rio de Janeiro, Brazil on May 12, 2016. Participated in the rehearsal 50 agents, among policemen, firefighters, paramedics and extras who acted on the exercise of identification and deactivation of a bomb left by a suspect in the passengers platform. It is estimated that More than 400,000 tourists from other countries are expected to use the bus terminal during the Olympics. TASSO MARCELO / AFP
Vágólapra másolva!
Nem tudják majd megvédeni a riói nyári olimpiára látogató turistákat – ezt üzenik a brazil rendőrök. Brazíliában a biztonsági aggodalmak mellett a politikai és a gazdasági válság is komoly fejtörést okoz egy hónappal az olimpia előtt. 
Vágólapra másolva!

Egyértelmű üzenetet küldött a rendőrség a Rio de Janeiróba érkező turistáknak egy hónappal a nyári játékok kezdete előtt:

nem tudunk megvédeni titeket.

A riói repülőtéren helyeztek el erről egy transzparenst. „Üdvözlünk a pokolban” – üzenték az országba érkezőknek a rendőrök és a tűzoltók, akik hetek óta nem kaptak fizetést. Így az olimpia helyszínére érkezők nem lesznek biztonságban – olvasható a CNN riportjában.

850 millió eurós gyorssegély

Eduardo Paes, Rio polgármestere is felemelte a szavát annak kapcsán, hogy az állam nem foglalkozott eleget a biztonsági szervek munkájának a segítésével. A politikus azért is élesen bírálta az állami szerveket, mert szerinte nem megfelelően készültek fel az olimpiára. Rio de Janeiro szövetségi kormánya a helyzet rendezése érdekében körülbelül 850 millió eurónyi összeg kifizetését helyezte kilátásba a hatóságok részére. Ezt az összeget várhatóan a héten kapják meg a rendőrök.

Komoly gondot okoz a bűnözés Rio de Janeiróban Forrás: AFP/Tasso Marcelo

Két neve elhallgatását kérő rendőr arról beszélt a CNN-nek, hogy nagyon rossz körülmények között kénytelenek dolgozni.

„Csupán számok vagyunk, semmi több”

– mondta egyikük. Szerintük úgy próbálják a biztonsági problémákat megoldani a nyári olimpián, hogy a szegénynegyedekből a belvárosba irányítják a hatóságokat, így azonban a város külső részein teljesen a bűnözők kezébe kerül az irányítás.

Rengeteg a rablás, a gyilkosság

Egyébként a CNN egy helyi tolvajjal is beszélt, aki mobiltelefonokra és ékszerekre specializálódott. A férfi adott egy tanácsot is a nyári olimpiára utazóknak, hogy kerüljék el, hogy kirabolják őket:

Mindig figyeljenek a telefonjukra, soha ne tegyék a hátsó zsebükbe, telefonálás közben pedig nagyon figyeljenek a készülékre is.

A Brazíliába látogatók jól teszik, ha megfontolják a tanácsát.

Brazília egyébként a világ élvonalában található abból a szempontból, hogy évente hány emberrel végeznek lőfegyverrel.

2015-ben 42 ezer ember halt meg így.

Vagyis naponta átlagosan 115. Tavaly az Amnesty International adatai szerint 645 emberrel végeztek a rendőrök. Idén egyedül májusban 40 embert lőttek le a hatóságok, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában 17-et.

A brazíliai politikai helyzet finoman szólva sem nyugodt Forrás: AFP/Pablo Porciuncula

Felfüggesztés

A rossz közbiztonsági helyzet mellett a politikai és gazdasági válság is súlyos gondokat okoz. Hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányát.

Recesszió

Michel Temer, Brazília jelenlegi ügyvivő elnöke is részt vett a Petrobras keretein belül kialakított, bonyolult vesztegetési rendszerben – derült ki június 15-én Sergio Machadónak, a Petrobras egyik leányvállalata, a Transpetro nevű cég egykori elnökének a bírósági vallomásából. Rousseff korábban

„árulónak” minősítette a korábban alelnöki pozíciót betöltő Temert,

és úgy véli, államcsínyt követtek el ellene.

Machado vádalkut kötött a hatóságokkal, így információkért cserébe a Petrobras-ügyekben játszott szerepe miatti büntetését enyhíti a brazil igazságszolgáltatás.

Dilma Rousseff (jobbra) brazil elnököt még májusban függesztették fel a pozíciójából Forrás: AFP/Christophe Simon

Elmondása szerint Temer 2012-ben személyesen kért a Petrobras körüli vesztegetési ügyletekből – „a Transpetro céggel szerződésben álló vállalkozások illetéktelen forrásaiból” – származó pénzeszközöket – mintegy 1,5 millió realt (azaz több mint 120 millió forintot) – ahhoz, hogy egy képviselő São Pauló-i polgármesterré választását finanszírozzák.

Brazília gazdasága egyébként tavaly

3,8 százalékkal zsugorodott,

idén pedig további 3,44 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye a jegybank által e héten megkérdezett száz vezető közgazdász véleményének az átlaga szerint. Ezzel párhuzamosan pedig egy év alatt 10,2 százalékról 11,2 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya.