Öt rendőrt lőtt agyon egy fegyveres Texasban

Horizontal Police cars sit on Main Street in Dallas following the sniper shooting during a protest on July 7, 2016. 
A fourth police officer was killed and two suspected snipers were in custody after a protest late Thursday against police brutality in Dal
Police cars sit on Main Street in Dallas following the sniper shooting during a protest on July 7, 2016. A fourth police officer was killed and two suspected snipers were in custody after a protest late Thursday against police brutality in Dallas, authorities said. One suspect had turned himself in and another who was in a shootout with SWAT officers was also in custody, the Dallas Police Department tweeted. / AFP PHOTO / Laura Buckman
Vágólapra másolva!
Öt rendőrt agyonlőtt, hatot és egy civilt pedig megsebesített egy fegyveres csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott a rendőri túlkapások elleni tüntetés. A gyanúsítottal a rendőrök végeztek. Több amerikai nagyvárosban tömeges tüntetések kezdődtek csütörtök este amiatt, hogy rendőrök lelőttek két afroamerikait.
Vágólapra másolva!

Egy texasi radikális polgárjogi csoport, a Black Power Political Organization vállalta a felelősséget a rendőrgyilkosságokért, és azóta törölt Facebook-üzenetében azzal fenyegetőzött, hogy újabb támadásokat követnek majd el a következő napokban.

Mint később kiderült, egyetlen gyanúsított van, akit agyonlőttek a rendőrök, miután egy órán keresztül egyezkedtek vele.

Tisztul a kép

A korábbi beszámolók még arról szóltak, hogy a fegyveres végzett magával. Helyszíni beszámolók szerint a SWAT-egységek visszavonultak, és robbanóanyag-kereső kutyákat vittek be az El Centro Főiskola garázsába, ahol állítólag két „gyanús csomagot” találtak.

Később kétszer is átvizsgálták robbanószerek után kutatva a belvárost, de semmit nem találtak.

Korábban úgy tűnt, hogy megkezdik a kifüstölését, mert vakítógránátok robbanásáról számoltak be a helyszínen lévő tudósítók.

Közben azonosították az egyik áldozatot – a helyi tömegközlekedési vállalat őrét. Ő az első, aki kötelességteljesítés közben vesztette életét a DART kötelékében.

A lengyelországi NATO-csúcson tartózkodó Barack Obama elnököt folyamatosan tájékoztatják a dallasi helyzetről – közölte a Fehér Ház.

Az elnök elítélte a támadást

Barack Obama elítélte a támadást, amelyet „gonosz, előre megfontolt és aljas” bűncselekménynek nevezett. „Minden amerikai nevében mondhatom, hogy elborzadtunk a történtektől, és egy emberként állunk a dallasiak és a helyi rendőrség mögött” – jelentette ki.

A bejelentését meghallgathatják.

A civil sérült jól van

A lövöldözés egyetlen civil sérültje egy 37 éves nő, aki a négy fiával volt ott a tüntetésen. A lábán érte a lövés, kórházba szállították, de jól van, a golyót kioperálták a jobb vádlijából.

Az asszony a testével védte a gyerekeit, amikor megkezdődött a lövöldözés, de a káoszban két fia elsodródott mellőle, ők most a rendőrségi barikád mögött várakoznak – mondta a sajtónak a nő testvére.

Ez történt korábban

Dallasban összesen tizenegy rendőrt lőttek meg, öten közülük meghaltak, ketten válságos állapotban vannak – írja a CNN.

A rendőrség szerint két – egyes hírek szerint négy – távcsöves puskával felfegyverkezett elkövető nyitott tüzet a rendőrökre.

A rendőrök közül többet is hátba lőttek.

A helyi televízió élőben közvetítette a lövöldözés kezdetét.

A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek. A Twitter-bejegyzésükben található videó szerint Dallas utcáin lövések hallhatók.

Chicagóban, New Yorkban, a minnesotai St. Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsban (St. Paul város mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit.

Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

A rendőrség nagy erőkkel kereste a dallasi lövöldözőket, akik valószínűleg távcsöves puskával lőttek a rendőrökre. Az egyik gyanúsítottról képet is közöltek a hatóságok.

Ő később feladta magát, de rövid kihallgatás után elengedték, mert kiderült, hogy semmi köze a lövöldözéshez, csak fegyverrel jelent meg a tiltakozáson.

Egy másik gyanúsított – egy nő – még őrizetben van.

Az első kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni.

Egy harmadik, rendőrökre támadó orvlövészt még nem sikerült kézre keríteni, bevette magát egy mélygarázsba, és tárgyalások folynak vele arról, hogy adja meg magát, de az alkudozás alatt is többször rálőtt a rendőrökre – mondta David Brown dallasi rendőrfőnök péntek hajnalban.

Közlése szerint a gyanúsított azt is állította, hogy „a városban mindenütt” robbanószerkezeteket helyeztek el.

Brown ugyanakkor megerősítette, hogy két orvlövészt és egy harmadik személyt letartóztattak a késő este kirobbant lövöldözés után, amelyben öt rendőr meghalt, további hat pedig megsebesült.

A Fehér Ház előtt is tüntettek

A rendőri túlkapások ellen kezdtek tüntetést csütörtök este Washingtonban is, a tiltakozók az amerikai elnöki hivatalnak otthont adó Fehér Ház előtt gyülekeztek, majd átvonultak a törvényhozási épületegyüttes, a Capitolium elé.

A törvényhozás épülete előtt rendőrök sorfala áll, miután az eleinte békésen tüntetők egy része be is akart hatolni oda.

A szövetségi fővárosban „Menjünk a Fehér Házhoz, hogy véget vessünk a rendőri brutalitásnak” címmel hirdették meg a tiltakozó akciót. Több százan gyűltek össze, elénekelték A fekete életek is számítanak nevű civil mozgalom közismertté vált dalát, sokan plakátokat vittek, amelyekre a rendőri brutalitás elleni jelszavakat írtak, vagy az elkövető rendőrök felelősségre vonását követelték. Néhányan „Fegyverezzék le a rendőröket!” feliratú táblákat emeltek a magasba.

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.