Új vizsgálatot indít az amerikai külügy Clinton levelezései miatt

Hillary Clinton
Former Secretary of State and Democratic Presidential hopeful Hillary Clinton testifies to the House Select Committee on Benghazi on Capitol Hill in Washington, DC, October 22, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Újraindítja az amerikai külügyminisztérium a belső vizsgálatot Hillary Clinton volt külügyminiszter és munkatársai e-mail-botrányának ügyében – jelentette be a külügyi szóvivő helyi idő szerint csütörtökön késő este.
Vágólapra másolva!

John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője közleményben jelentette be: a tárca újrakezdi a belső vizsgálatot annak megállapítására, hogy Hillary Clinton és legfontosabb munkatársai hanyagul kezelték-e a titkosított információkat Clinton külügyminisztersége idején.

Hillary Clinton Forrás: AFP/Saul Loeb

A külügyminisztériumban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bűnügyi nyomozásával egyidejűleg szintén folyt belső vizsgálat, de a minisztérium ezt az idén áprilisban, éppen az FBI nyomozására hivatkozva, felfüggesztette.

Most viszont, hogy az igazságügyi minisztérium úgy döntött, nem emel vádat a volt külügyminiszter ellen, a külügyminisztérium újraindítja a belső vizsgálatot. John Kirby nem jelölt meg pontos dátumot a vizsgálat befejezésére.

– fogalmazott. Hozzátette, hogy a minisztérium a lehetőségekhez képest a legátláthatóbban kíván foglalkozni az üggyel. Kirby ugyanakkor közölte: egyes volt külügyi tisztségviselők "adminisztratív szankciók" elé néznek. Ennek részleteiről azonban szintén nem adott tájékoztatást.

Az ABC televízió és a Politico című lap értesülései szerint a szankciók érinthetik Huma Abedint, Clinton legközelebbi munkatársát és Jake Sullivan biztonságpolitikai tanácsadót, akit a demokraták várható elnökjelöltje – megválasztása esetén – nemzetbiztonsági tanácsadónak szánna.