Befektetési bankár a vádlottak padján

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt indult eljárás az osztrák Der Standard című lap szerint a Hypo Alpen-Adria bank vezetője ellen 4,3 millió euró vitatott kifizetése miatt. A gyanú szerint a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek utalták át a pénzt furcsa körülmények között készült tanulmányok miatt. Kedden kezdődik a tárgyalás a klagenfurti tartományi büntetőbíróságon.
Vágólapra másolva!

A Hypo Alpen-Adria Karinthia tartományi bankja volt, 2007-ben adták el a német Bayerische Landesbanknak. Még az üzlet megkötése előtt Heinrich Pecina cége, a Vienna Capital Partners készített egy tanulmányt arról, hogy megfelelő ajánlatott tettek-e a németek. A megrendelő a Hypo tulajdonosa, a Kärntner Landesholding volt, az ár pedig 4.3 millió euró. Csakhogy végül nem ők, hanem a Hypo két leányvállalata fizette ki a milliókat, ám a vádirat szerint nekik semmi szükségük nem volt egy ilyen tanulmányra. A Der Standard szerint nem is akartak fizetni, de végül Pecina és Wolfgang Kulterer, a bank felügyelőbizottsága befolyásos vezetőjének nyomására mégis megtették. Három részletben utaltak a három részre bontott projektért, amikről érdekes módon maga Pecina mondta azt, hogy "de facto egyáltalán nem léteztek" - írja a Der Standard. Kiderült az is, hogy a bank időközben kinevezett új vezetője, Tilo Berlin - aki most a 4 vádlott egyike - volt az, aki megpróbálta megakadályozni a pénz kifizetését, de a Der Standard Pecina kérésére Kulterer közbenjárt az ügyben és végül fizettek.
Az ügyben a tanácsadói díj mértékét és az állítólagos fiktív számlákat vizsgálják. A bank vezetőjét hűtlen kezeléssel vádolják, a grazi államügyész szerint Pecina esetében pedig megáll a bűnrészesség vádja.