Putyin életet lehelt a NATO-ba

Horizontal ARMY FOREIGN ARMY MILITARY MANŚUVRES MILITARY OPERATION SOLDIER TANK NATO NATO MANŚUVRES US army soldiers stand in front of US M1 Abrams tank during a joint military tactical training exercise Blowback 2016 with Bulgaria's army at Novo Selo mil
US army soldiers stand in front of US M1 Abrams tank during a joint military tactical training exercise Blowback 2016 with Bulgaria's army at Novo Selo military ground on April 11, 2016. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
Vágólapra másolva!
Akár megsértették a felek az egymással kötött szerződésüket, akár nem, az biztos, hogy a hétvégén tartott varsói csúcs nem segítette a NATO és Oroszország közötti bizalomépítést. Moszkva addig provokált Ukrajnában és a Baltikumban, hogy 4 ezer katonát kap a közvetlen szomszédságába. Megnéztük azt is, miként reagált erre – hivatalosan és a sajtóban.
Vágólapra másolva!

Ahhoz képest, hogy korábban voltak olyan vélemények, amelyek szerint semmi érdemleges nem várható a NATO varsói csúcstalálkozójától, mert a szövetség legfontosabb tagja, az Egyesült Államok négy hónapon belül elnököt vált – és Barack Obama minek ígérgessen az utódja nevében –, talán az egyik legígéretesebb találkozón vagyunk túl.

Ez volt Obama utolsó NATO-csúcsa Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ezúttal ugyanis várható, hogy az eddig is szépen megfogalmazott nyilatkozatokat konkrét cselekvések követik. Vagyis a mostani csúcs 139 pontos zárónyilatkozata kézzel fogható intézkedéseket tartalmaz.

Erősödő keleti szárny

Csak hogy a legfontosabbakat említsük:

  • 2017 elejétől, rotációs rendszerben mintegy 4 ezer NATO-katona érkezik Lengyelországba és a három balti államba, országonként egy-egy jelentős NATO-tagállam vezetésével (erről bővebben itt olvashat).
  • 400 bolgár katona (és esetleg még lengyelek) érkeznek Romániába.
  • 2017-től – több, a NATO déli és a keleti szárnyához tartozó országhoz hasonlóan – Magyarországon is létesül előretolt vezetésirányítási törzselem (NFIU), amelynek feladata az adott országba érkező NATO-csapatok és a helyi haderő együttműködésének koordinálása.
Amerikai katonák egy bulgáriai NATO-hadgyakorlaton Forrás: AFP//Nikolaj Dojcsinov
  • Folytatódó támogatás Ukrajnának területi integritásának hangsúlyozásával.
  • Elvi hozzájárulás a Földközi-tengernek az EU-val (és esetleg egy legitim líbiai kormánnyal) együttes ellenőrzéséhez.
  • 2020 végéig Afganisztánban marad a NATO, hogy a helyi fegyveres erők kiképzését segítse.

A legnagyobb figyelem a NATO keleti szárnyának megerősítésére irányul, hiszen ez – annak ellenére, hogy a zárónyilatkozat a párbeszéd fontosságát is hangsúlyozza – egyértelműen az Ukrajna elleni orosz agresszióra adott válasz. Ráadásul úgy, hogy formálisan nem sérti meg az 1997-es NATO–Oroszország szerződést, amely az állandó támaszpont-létesítést kifogásolja.

Egész pontosan így: "a NATO megismétli, hogy

a mostani és a várható biztonsági környezetben

az együttműködési képesség, az integráció és a megerősítési képesség biztosításával kivitelezi a kollektív védelemmel kapcsolatos és más misszióit, nem pedig állandó és jelentős harcoló erőkkel."

Ez már nem a Clinton–Jelcin-druzsba

Sietve ismételjük meg, hogy a szerződés az 1997-es biztonsági helyzetben fogant, nem pedig 2014-ben, amikor Oroszország annektálta egy szuverén szomszédjának jelentős részét, és napi rendszerességgel sérti meg a NATO-hoz tartozó három balti ország légterét. Vagyis a fenti idézet kreatív értelmezésével akár az állandó támaszpontok létrehozása is indokolt lenne, hiszen a biztonsági környezet egész biztosan változott.

Bill Clinton amerikai, Borisz Jelcin orosz és Jacques Chirac francia elnök az 1997-es szerződéskötéskor Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Vlagyimir Rodionov

Arról nem beszélve, hogy a szerződésben emellett feketén-fehéren az szerepel, hogy a felek nemcsak egymás, hanem minden ország függetlenségét és területi egységét tiszteletben tartják. Vagyis amikor Oroszország az 1997-es szerződés megsértését rója fel a NATO-nak, valójában nyitott kapukat dönget, hiszen még ha a – NATO által kész tényként kezelt – ukrajnai jelenlétét nem is ismeri el,

a Moldovába és főleg Grúziába ékelt bábállamaival nem épp területi egységet tart tiszteletben.

Lesz mit megbeszélni a NATO–Oroszország Tanács szerdai ülésén.

Tobzódtak a szimbólumok

Moszkva persze reagált. Marija Zaharova külügy szóvivő szerint ahelyett, hogy a modern kihívásokkal foglalkozna, a NATO

a „keleti fenyegetés” illúziójával volt elfoglalva, és démonizálja Oroszországot, hogy igazolja a keleti szárny katonai megerősítését.

Apropó Zaharova: félreérthetetlen üzenetként a varsói csúcs előestéjén krími sajtóértekezleten ismertette az orosz külpolitikai credót, ráadásként pedig az arteki úttörőtáborban csobbant a Fekete-tengerbe.

Синхронное плавание в Артеке. Вожатая и дети ))))

Maria Zakharova (@mzakharovamid) által közzétett fénykép,

Egy nappal később pedig – a balti NATO-jelentét bejelentését megelőzve – Vlagyimir Putyin 542 fővel, 1 885 371-re emelte az orosz hadsereg összlétszámát.

Egy kicsivel többen lettek Forrás: AFP

Szimbolikában Varsóban a lengyel-ukrán tandem domborított, amikor a május végén két orosz hírszerzőre elcserélt ukrán pilótanő, Nagyija Szavcsenko Petro Porosenko ukrán elnök mögött tűnt fel a NATO–Ukrajna Bizottság ülésén, előtte pedig a szejmben ünnepelték.

Köszönjük az újraélesztést!

„Ez nem hidegháború, hanem egy új valóság” – állapítja meg hétfői kommentárjában a Kommerszant című orosz napilap, amely szerint az ukrajnai eseményekkel az addig önmagát kereső NATO-ba Oroszország új életet lehelt. „Persze háborúzni senki sem akar, de ez pont az az eset, amikor a körülmények erősebbek. (…) Folytatódni fog az izmozás” – írja a lap.

Folytatódik az izmozás Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Alexsey Druginyn

A Vedomosztyiban Aszimmetrikus dialógus címmel jelent meg szerkesztőségi cikk, amely szerint bár a NATO törekszik a párbeszédre, a varsói csúcs záródokumentumában 23 helyen említik Oroszországot. „A NATO-csúcs és az arra adott orosz reakció a fontos dolgokhoz szükséges kompromisszumokhoz vezető kommunikációs csatornák elégtelenségéről, illetve

nagyfokú kölcsönös bizalmatlanságról árulkodik”

– írják, majd pozitív fejleményként a moszkvai Carnegie Központ véleményét idézik: Oroszország elégedett lehetne, hogy a NATO nem siet Ukrajna és Grúzia felvételével.