Elrabolták és megkínozták a 14 éves fiút

Aser Mohamed
Vágólapra másolva!
Az egyiptomi Aser Mohamedet állami hivatalnokok rabolták el mindenféle bírói engedély nélkül. Száját, fejét, karját és mellkasát elektromos sokkolóval kínozták, és a csuklójánál fogva felfüggesztették. A fiú még életben van. Testvére szerint súlyos testi és lelki kínokat kellett átélnie. Az Amnesty International friss jelentése szerint nem ő az egyetlen eltűnt gyerek, akit megkínoztak. Olyan is volt, akit megerőszakoltak.
Vágólapra másolva!
Aser Mohamed Forrás: Amnesty International

Hivatalosan nem létezel: ezzel a címmel jelent meg az Amnesty International jogvédő szervezet legújabb jelentése az emberi jogok brutális megsértéséről Egyiptomban. Ebben azt állítják, embereket tartanak fogva anélkül, hogy beszélhetnének a családjukkal, segítséget kérhetnének ügyvédektől, vagy akár csak azt elérhetnék, hogy hivatalos tárgyalásuk legyen.

A 71 oldalas jelentés állami hivatalnokok középkort idéző kínzásairól közöl megrázó beszámolókat. A túlélő áldozatok vallomása szerint:

bekötötték a szemüket, karjuknál és lábuknál fogva kifeszítették őket, áramot vezettek a testükbe, de az is előfordult, hogy megerőszakoltak valakit.

A jogvédő szervezet munkatársai 2016 első öt hónapjában 630 emberrablást számoltak össze, ami azt jelenti, hogy átlagosan 4-5 ember tűnt el és vált kínzások áldozatává naponta. Ráadásul az esetek fele valószínűleg soha sem kerül nyilvánosságra.

Az áldozatok között 18 év alatti fiatalok, sőt még fiatalabbak, gyerekek is vannak.

Elektrosokk fejre, szájra

Az „erőszakos eltűnések áldozatainak védelméről szóló” nemzetközi egyezmény szerint minden olyan ember erőszakos eltűnés áldozata, akit elrablói megfosztottak szabadságától akár úgy, hogy az állam képviselője letartóztatta vagy elrabolta.

Előfordul, hogy eltitkolják valaki eltűnését, és az is, hogy a kormány hajlandó ugyan elismerni az áldozat tartózkodási helyét, de azt már nem engedi, hogy törvényes védelemhez jusson.

Valószínűleg a 14 éves Aser Mohamed is egy ilyen erőszakos eltűnés áldozata. Testvére a CNN-nek azt mondta, a fiút engedély nélkül tartóztatták le, és visszafordíthatatlan testi és lelki szenvedést okoztak neki.

– mondta Aser nővére.

A tisztek, akik a fiút elvitték, azt mondták, néhány kérdést akarnak neki feltenni, és csak pár óráig lesz távol.

Ehhez képest a családja 34 napig nem hallott felőle, sőt, a hollétéről sem tudtak. Az eltűnés alatt Aser elszalasztotta az első hivatalos meghallgatását. Ma is rácsok mögött van, és arra vár, hogy bíróság elé kerüljön.

Minden ügyet kivizsgálnak

Az egyiptomi kormány képviselője azt mondta a CNN-nek, hogy ezek az esetek illegálisak Egyiptomban, és minden esetet kivizsgálnak. Azt is közölték, hogy a szabályzat szerint az egyiptomi hatóságok kötelesek 24 órán belül őrizetbe venni a letartóztatott személyeket.

– mondta Mohamed Lotfy, a jogok és a szabadság védelmével foglalkozó egyiptomi bizottság ügyvezető igazgatója.

„Úgy véljük, az erőszakos eltűnésekről szóló bűncselekmények hátterében az egyiptomi kormány áll, méghozzá két okból. Egyrészt azért, hogy

másrészt azért, hogy az eltűnésekkel félelmet keltsenek a társadalomban.”

Az erőszakos bűncselekmények a terrorizmussal kapcsolatos vádakban is megjelennek. A vádlottak és a családtagjaik tagadják az állításokat.

Embertelen, állatias erőszak

Giulio Regeni forrás: Amnesty International

Az Amnesty International aktivistái szerint nem csak egyiptomi állampolgárok válnak a kormány erőszakos eltűnéseinek áldozatává. Év elején egy olasz orvostanhallgatóra, Giulio Regenire bukkantak holtan a főváros nyugati részén. Az olasz belügyminiszter elmondása szerint holtteste embertelen, állatias erőszak nyomait őrizte.

Habár eltűnésének körülményei és a halál oka még kérdéses, a jogvédők szerint az ügy magán viseli azokat a jegyeket, amelyekből az egyiptomi rendfenntartó erők módszereire lehet következtetni. Az egyiptomi hatóság viszont tagadta, hogy bármi közük lenne Regeni halálához. Ők „gonosz" bűnözőket vádoltak meg a gyilkossággal.

Az olasz orvostanhallgatóval ellentétben,

a több száz eltűnt egyiptominak nincs hová fordulnia, nincs nagykövetségük, amelyik foglalkozna az ügyükkel. Számukra egy remény maradt.

Az, hogy a barátaik és a rokonaik maguk mennek el a rendőrkapitányságokra, keresnek fel ügyvédeket vagy kérik a bebörtönzött rabok segítségét, hogy a nyomukra bukkanjanak.

– magyarázta Mohamed Lotfy, aki tanúja volt saját kollégája eltűnésének, és átélte, hogy az olyan emberjogi szervezetek működését, mint a Nadim Központ, felfüggeszti a kormány azzal az indokkal, hogy illegális, nem regisztrált tevékenységet folytatnak.

Az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője, Ahmed Abu Zeid azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy

bizottság alakult az állítólagos erőszakos eltűnési ügyek kivizsgálására,

és megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy elszámoltassák a felelősöket.

A jogvédők úgy látják, ezt az állítást semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. Több száz, Aser Mohamedhez hasonló áldozat vár a bírósági meghallgatására, míg más családok már annak is örülnének, ha újra hallhatnák szeretteik hangját.