Kiadhatja Gülent Törökországnak az Egyesült Államok

török törökország pucs katonai hatalomátvétel boszporusz híd
ISTANBUL, TURKEY - JULY 16: Turkish people are seen after a group of soldiers with armored vehicle, involved in "Parallel State/Gulenist Terrorist Organization"s coup attempt, are being neutralized by police at Bosphorus Bridge in Istanbul, Turkey on July 16, 2016 while people are reacting against military coup attempt. “Parallel state” is an illegal organization backed by U.S.-based preacher Fetullah Gulen. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok segítséget nyújt Ankarának a puccskísérlet nyomozásában, és fontolóra venné, ha a török hatóságok az államcsíny kitervelésével vádolt, amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását kérnék - közölte szombaton John Kerry amerikai külügyminiszter Luxemburgban. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt kérte szombat este az Egyesült Államoktól, hogy adja ki Törökországnak vagy utasítsa ki a hitszónokot.
Vágólapra másolva!

Kerry szombat délután tudatta, hogy Ankara addig még nem kérte Gülen kiadatását az Egyesült Államoktól, de

Washington számít rá, hogy a kérdés még fel fog merülni.

Hangsúlyozta, hogy a hitszónokot ért vádakat azonban "hiteles és szilárd" bizonyítékokkal kell alátámasztaniuk.

Az amerikai külügyminiszter emellett megismételte az Egyesült Államok korábban kinyilvánított álláspontját, miszerint kiáll Törökország demokratikusan megválasztott vezetése mellett. Emellett reményét fejezte ki, hogy

a puccsisták felelősségre vonása alkotmányos kereteken belül fog történni.

A török kormány - Recep Tayyip Erdogan államfővel az élén - azzal vádolja az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Gülent, hogy Hizmet (Szolgálat) nevű hálózata beszivárog egyebek között a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, valamint "párhuzamos államot" épít ki Törökországon belül a hivatalos állami vezetés megdöntésére.

Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Az egykor Erdogan szövetségeseként ismert Gülen támogatói több mint 100 országban mintegy 1000 iskolát működtetnek, köztük az Egyesült Államokban 150, az adófizetők pénzéből támogatott oktatási intézményt. Törökországban egyetemeket, kórházakat, jótékonysági szervezeteket tartanak fenn, bankot üzemeltetnek, továbbá saját médiabirodalommal - újságokkal, televíziócsatornákkal és rádióállomásokkal - rendelkeznek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök híveinek tömege előtt szombat este kijelentette: ha az Egyesült Államok és Törökország valóban stratégiai partnerek, Barack Obama amerikai elnöknek cselekednie kell.