Török puccs: Így nem lehet demokráciát építeni

török törökország pucs katonai hatalomátvétel boszporusz híd
ISTANBUL, TURKEY - JULY 16: A Turkish man with a flag is seen after a group of soldiers with armored vehicle, involved in "Parallel State/Gulenist Terrorist Organization"s coup attempt, are being neutralized by police at Bosphorus Bridge in Istanbul, Turkey on July 16, 2016 while people are reacting against military coup attempt. “Parallel state” is an illegal organization backed by U.S.-based preacher Fetullah Gulen. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Jól megszervezett akció volt a péntek éjjeli törökországi puccskísérlet, azonban mivel nem örvendett széles katonai és társadalmi támogatottságnak, ezért rendkívül gyorsan összeomlott – mondta az Origónak Egeresi Zoltán Törökország-szakértő.
Vágólapra másolva!

A törökországi hírek alapján, a hadseregen belüli kisebb csoport sikertelen puccskísérletéről beszélhetünk – mondta Egeresi Zoltán az Origónak. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint a kormány a puccskísérlet után minden bizonnyal azt fogja kommunikálni, hogy egy hadseregen belüli iszlamista csoport követte el az akciót. Ezt a csoportot egyébként 2013-ban szorították ki a hadseregből, mivel szembekerült a kormánnyal.

Hamvába holt a török puccskísérlet Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

Törökországban egyébként hagyománya van annak, hogy a szekuláris értékek mellett álló hadsereg

puccsal távolítja el a számára túlságosan iszlamistává vált kormányt.

1960-ban is hasonló volt a helyzet, amikor felsőbb utasítás nélkül hajtotta végre a hadsereg a kormány eltávolítását, szemben például az 1980-as puccsal, amikor a legfelsőbb vezetés is benne volt – mondta Egeresi Zoltán.

Senki sem támogatta

Jól megszervezett akció volt a mostani, mivel a Boszporusz-híd és a Gezi park elfoglalása azt mutatta, hogy direkt szimbolikus helyeket szerettek volna megszerezni a puccsisták. Az akció azonban hamar kudarcba fulladt, mivel sem a hadsereg többsége, sem a rendőrség, sem a speciális erők nem támogatták, és a nép is a puccsisták ellen volt. Ráadásul az ellenzéki pártok sem támogatták az akciót.

Az emberek nem kértek a katonai uralomból Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Elif Ozturk

Világosan kiderült, hogy nem lehet puccsal demokráciát építeni, ráadásul bő fél éve volt a legutóbbi parlamenti választás, ami a kormányzó Fejlődés és Igazság ismételt sikerét hozta. Egeresi Zoltán szerint

komoly tisztogatás várható a hadseregben,

ami tovább növelheti Erdogan mozgásterét. Az elemző arra nem számít, hogy a puccs után Erdogan azonnal az elnöki rendszer bevezetését kezdeményezné, mivel ehhez nincsen meg a parlamenti kétharmados többsége, és egy népszavazás kimenetele is erősen kétséges lenne.

Közel 100 halott

A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton a Twitter-oldalán. Egy illetékes szombat délelőtt azt közölte, hogy

már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel

kapcsolatban. Közben az Anadolu állami hírügynökség azt jelentette, hogy mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot, és megadta magát a rendőrségnek.