Erdogan kemény tisztogatást ígért

ERDOGAN, Recep Tayyip; GÜL, Abdullah
Isztambul, 2016. július 17. Ismail Kahraman török parlamenti elnök, Recep Tayyip Erdogan elnök és Abdullah Gül volt török elnök (b-j) a puccskísérlet egyik áldozatának temetési szertartásán Isztambulban 2016. július 17-én. A török hadsereg egy része július 15-én megkísérelte átvenni a hatalmat, és összecsapásokat folytatott a rendőrséggel Ankarában és Isztambulban. A Recep Tayyip Erdogan elnök ellen lázadó katonák államcsínykísérletét meghiúsították. Az összecsapásokban legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. Több mint 1440-en megsebesültek. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Vágólapra másolva!
Minden állami intézményt megtisztítunk a gülenista vírustól - fogadkozott Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.
Vágólapra másolva!

"Lehet, hogy nekik fegyvereik és tankjaik vannak, de nekünk ott van a hitünk"

- mondta Erdogan Abdullah Gül korábbi elnök és Ahmet Davutoglu lemondott miniszterelnök oldalán.

Erdogan kijelentette, hogy a nemzet akarata győzedelmeskedett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok terrorszervezete felett. Az elnök rámutatott, hogy megkezdték a hadsereget tönkretevő Gülen-csoport tagjainak letartóztatását a katonaságon belül.

A török elnök a 75 éves Gülent vádolja a hatalmának megdöntésére tett pénteki kísérlet előkészítésével. A hitszónok tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez. A péntek éjjel kezdődött puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becslik.

Ismail Kahraman török parlamenti elnök, Recep Tayyip Erdogan elnök és Abdullah Gül volt török elnök a puccskísérlet egyik áldozatának temetési szertartásán Isztambulban Forrás: MTI/EPA/Sedat Suna

Erdogan nyomatékosította, hogy Törökország az igazságügyi és a külügyminisztériumon keresztül kérni fogja a pennsylvaniai Saylorsburgben élő klerikus és követői kiadatását az Egyesült Államoktól.

A tömeg erre a "Fethullah meg fog fizetni!", "Allah hatalmas!" és "Halálbüntetést rá!" mondatokat kezdte skandálni.

Egy demokráciában "nem lehet félretolni az emberek akaratát" - hangsúlyozta Erdogan, hozzátéve, hogy a "bosszú sem cél".

A török elnök egyúttal újra felszólította híveit, hogy szállják meg az utcákat, ezzel mutatva ki támogatásukat.

Eközben Binali Yildirim török miniszterelnök élőben közvetített vasárnapi beszédében azt mondta, hogy a sikertelen puccskísérlet után az élet visszatért a rendes kerékvágásba. A kormányfő szerint a központi bank, a piacok, a tőzsde és a bankrendszer menetrendszerűen működik.

- mondta Yildirim.

a puccsistáktól az állami intézményeket, hogy "soha többé ne merészeljenek szembefordulni az emberek akaratával" - tette hozzá a miniszterelnök a TRT állami tévécsatorna ankarai főhadiszállásának felkeresése után.

A TRT-t a puccsisták pénteken rövid időre elfoglalták, hogy bemondassák közleményüket.