Donald Trump a republikánus elnökjelölt

TRUMP, Donald
Cleveland, 2016. július 19. Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje integet a színpadról távozóban a Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciójának első napján az Ohio állambeli Clevelandben 2016. júlus 18-án. A konvenció alatt az amerikai republikánusok várhatóan megválasztják a párt elnökjelöltjének Trumpot. (MTI/EPA/David Maxwell)
Vágólapra másolva!
Donald Trump a republikánusok elnökjelöltje. Közel másfél órás szavazási procedúra után az államok közti sorrendet úgy alakították, hogy Trump állama, New York szavazataival dőljön el a jelöltség. Ráadásul a bejelentést fia, Donald Trump Jr. tehette meg. Bár voltak hírek arról, hogy lesznek államok, amelyek meg akarják akadályozni Trump jelölését, kevés lázadó volt, és őket is lehurrogta a Trump-párti terem. 
Vágólapra másolva!

A 2472 küldöttből legalább 1237-nek a szavazatát kellett megszerezni a jelöltséghez. Trump az előválasztásokon 1441 küldöttet szerzett, nekik az első szavazási fordulóban kötelező volt rá szavazni. Mivel azonban az összes ellenfele visszalépett, várható volt, hogy ennél jóval több szavazatot kap majd. Így aztán további fordulókra, ahol a kötött mandátumú küldöttek szavazata felszabadulna, már nem kerülhetett sor.

A szavazás

A szavazást levezető elnök, Paul Ryan a képviselőház elnöke volt, aki hosszas gondolkodás után állt Trump jelölése mellé. Az eskütétel és a himnusz után Jeff Session alabamai szenátort konferálta fel. Ő jelölte formálisan elnökjelöltnek Donald Trumpot. Így jellemezte Trumpot: "Egyetlen embert nem lehetett megfélemlíteni, Donald Trumpot. Nem marad csöndben. Mindig az igazat mondja." Azt is mondta Trumpról, hogy ő az egyetlen vezető, aki képes Amerikát visszavinni a helyes útra.

Jeff Sessions szenátor Forrás: AFP/2016 Getty Images/Jeff Swensen

Másodikként Chris Collins képviselő jelölte Trumpot. Nagy tapsot kapott, amikor emlékeztetett arra, hogy Trump megígérte, hogy falat épít a mexikói határra.

A szavazást Alabama kezdte, az ABC-sorrendnek megfelelően. Az 50 delegáltból 36 szavazatát kapta meg Trump (13-an Cruz-ra szavaztak, egy küldött Rubióra). Utána Trump megkapta Alaszka mind a 28 szavazatát, majd Amerikai Szamoa 9 küldöttét is. Arizona is száz százalékban (58 küldöttel) Trumpra szavazott. A kezdet a várakozásoknak megfelelően nagyon sima volt.

Alaszka szavazataiból nagy vita lett Forrás: AFP/2016 Getty Images/Alex Wong

Arkansastól viszont csak 25 szavazatot kapott a negyvenből. Utána viszont Kalifornia mind a 172 küldöttje Trump mellé állt. Ezzel már 328 szavazata volt, 90 százalékos szavazati arány felett állt.

Az első lázadó állam Colorado volt. 37 szavazatukból Trump csak négyet kapott, 31 küldött Cruzra szavazott, kettő tartózkodott. Utána viszont Connecticut és Delaware minden küldöttje Trumpra szavazott. A szavazást lassította, hogy minden állam előtt a titkár előre jelezte, a szabályok értelmében hogyan kell az államnak szavaznia.

Az első valódi lázadási kísérlet a főváros, Washington D. C. küldötteitől érkezett. Hatalmas zúgolódás fogadta, amikor bejelentették, hogy 19 küldöttükből 10 Rubio, 9 Kasich mellé áll. A jegyző azonban a gyűlés szabályaira hivatkozva ennek ellenére mind a 19 delegáltat Trumpnak adta.

A nyugalom Florida szavazatai után állt helyre, hatalmas üdvrivalgás fogadta a Trump-párti teremben, hogy mind a 99-en "az Egyesült Államok következő elnökére, Donald J. Trumpra" szavaztak. Nem sokkal később nagy nevetést váltott ki, hogy Idaho tévedésből Ted Cruznak adta 70 szavazatát. Aztán gyorsan javítottak.

A 2472 küldöttből 1276 szavazata után Trump 972 küldöttnél járt, vagyis nagyjából 75 százalékos többségnél.

New Hampshire szavazatait Corey Lewandowski, Trump korábbi kampányfőnöke ismertette, akit Trump egy hónapja rúgott ki. Ennek ellenére "barátom, az Egyesült Államok következő elnöke" szavak kíséretében hirdette ki a 11 Trump-párti szavazatot.

Az 1000 szavazatot New Jersey után érte el Trump. New York küldötteivel már megközelítette volna a győzelemhez szükséges 1237 szavazatot, de New York passzolta a szavazást a procedúra későbbi részére. Az volt a terv, hogy az ő szavazataikkal lépje át Trump a bűvös határt.

Erre még várni kellett. Ohio küldötteitől például mind a 66 voksot az állam kormányzója, John Kasich kapta. Pennsylvania vállalta a kötelezőt, hogy visszaadja a szavazás jogát New Yorknak. New York szavazatait pedig az ifjabb Donald Trump ismertette. Az ő 89 szavazatukkal lépte át Trump a bűvös határt.

"Gratulálok apa, szeretünk!" - kiabálta a mikrofonba Donald Trump Jr. hatalmas üdvrivalgás közepette. A New York-i delegációban mellette ott volt Trump másik három felnőtt gyermeke, Ivanka, Eric és Tiffany is. A döntő pillanatban a hangszórókból a "New York, New York" szólalt meg.

Donald Trump Jr., Ivanka Trump, Eric Trump és Tiffany Trump Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

A szavazást ezután még be kellett fejezni, de ez már csak formalitás volt. Az utolsó két állam a korábban passzoló Michigan és a szavazati jogát New Yorknak adó Pennsylvania volt. Tőlük 51, illetve 70 szavazatot kapott Trump. Ezzel összesen 1725 szavazatot kapott. Ez a delegáltak 69 százaléka. Ted Cruz 484, John Kasich 125, Marco Rubio 123 szavazatot kapott.

A szavazás befejezése után az alaszkai delegáció kifogásolta az eredményt. Ők ugyanis az alaszkai republikánus caucus eredményének megfelelően 12 szavazatot Cruznak, 11-et Trumpnak és 5-öt Rubiónak akartak adni, a jegyző azonban mind a 28-at Trumpnak adta. A kifogásra hosszas egyeztetés után Reince Priebus, a republikánusok elnöke válaszolt. Mint kiderült, a szabályok értelmében ha csak egy jelölt van, neki kell kapnia Alaszka összes delegáltját. Így az eredmény változatlan maradt.

Kínos ügyek a diadalmas este előtt

A republikánusok azt remélték, hogy szimbolikus, diadalittas szavazáson egyesíthetik a pártot, a keddi előkészületeket azonban a hétfő kisebb-nagyobb botrányainak utózöngéi uralták. A legjelentősebb ügy az volt, hogy kiderült, az első nap leginkább várt beszéde, a reménybeli first lady, Melania Trump beszéde nyomokban Michelle Obama-idézeteket tartalmazott. Több mondat szó szerint egyezett azzal, amit a jelenlegi first lady a 2008-as demokrata gyűlésen mondott, más mondatokban a gondolatmenet egyezett.

Donald Trump és felesége, Melania a színpadon Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

Melania Trump először azt mondta, hogy a beszédet kis segítséggel ő írta, később azonban kiderült, hogy több beszédíró is dolgozott rajta. Trump főtanácsadója, Paul Manafort több tévét is végigjárt, ahol tagadta a plágiumot. Szerinte az egykori szlovén modell csupán "a közbeszédben használt szavakkal" élt, amikor a gyermekkoráról, a szüleitől kapott értékekről és ezek továbbadásának fontosságáról beszélt. Azzal is érvelt, hogy mindenki tudta, hogy a beszédet szóról szóra szétszedik majd az újságírók, ezért is abszurd, hogy megkockáztatta volna a lopást.

Reince Priebus, aki a Republikánus Nemzeti Bizottság elnökeként a párt formális elnökének tekinthető, már kevésbé egyértelműen fogalmazott, egy sajtóreggelin azt mondta: ő valószínűleg kirúgná a beszédíróit, ha valaki más beszédéből emelnének át mondatokat.

Nem volt ennyire megértő Corey Lewandowski, Trump egy hónapja kirúgott kampányfőnöke. Ő azt mondta a CNN-nek, bárki is felelős a történtekért, le kell mondania.

A botrány azért is kínos Trumpnak, mert a családtagjai eddig nem nagyon szerepeltek a nyilvánosságban, Melania Trump után azonban ma Donald Trump két gyereke, Tiffany és Donald is felszólal majd, sőt az eredeti programban egy harmadik gyerek, Eric Trump neve is szerepelt. Az ifjabb Donald Trumpot is megkérdezték a plágiumvádról, ő azt mondta, nem gondolja, hogy bocsánatot kellene kérni Michelle Obamától, és az ügyet a sajtó fújja fel.

Tiffany Trump a próbán Forrás: MTI/AP/Carolyn Kaster

Maga Trump is kisebb botrányt okozott azzal, hogy hétfő este a Queen We Are The Champions című slágerére vonult be, hogy felkonferálja a feleségét. A Queen tagjai a Twitteren azonnal jelezték is, hogy soha nem adtak erre engedélyt. Trumpot és kampánycsapatát ez valószínűleg nem nagyon zavarja, korábban hasonló tiltakozásokat kaptak a Rolling Stonestól, Adele-től és Neil Youngtól.

Az alelnökjelölt egységet akar

Kedden megszólalt Mike Pence indianai kormányzó is, akit Trump alelnökjelöltjének választott. Az elmúlt napok belső lázadásaira utalva egy republikánus alapítvány rendezvényén egy clevelandi étteremben azt mondta, az előválasztásnak vége, és "eljött az idő az összefogásra... Gyerünk dolgozni". Trumpról azt mondta: "Szereti ezt az országot. Hisz az amerikai népben és a határtalan képességeikben".

A keddi programban a Trump gyerekek mellett szerepel Donald Trump három egykori ellenfelének beszéde is. Chris Christie New Jersey kormányzója, Ben Carson nyugdíjas idegsebész és Scott Walker wisconsini kormányzó is felszólal majd a tervek szerint. Várhatóan beszédet mond a szenátusi többség vezetője, Mitch McConell is, és Paul Ryan képviselőházi elnök is.

Közben egy járvány is kitört a kaliforniai delegáltak között. 11 küldöttet vittek orvoshoz hányással és hasmenéssel, az ohiói egészségügyi hatóság azt közölte, hogy az egyiküknél ki is mutatták a norovírust. Most arra figyelmeztetik a küldötteket, hogy gondosan mossanak kezet, kerüljék a kézfogást, és figyeljenek arra, hogy mit esznek.