Rendkívüli állapotot vezettek be Törökországban

Vágólapra másolva!
Jóváhagyta csütörtökön a török törvényhozás azt az indítványt, amely három hónapra rendkívüli állapotot vezet be Törökországban.
Vágólapra másolva!

Az 550 tagú török törvényhozásban a képviselők nagy többségge támogatta az egész országra kiterjedő rendkívüli állapot bevezetését a múlt a pénteki sikertelen puccskísérlet nyomán.

A Recep Tayyip Erdogan elnök által szerdán kezdeményezett rendkívüli állapot idején az alkotmány értelmében a rendeleti kormányzás eszközével élhetnek Törökországban, a végrehajtó hatalom jogkörei bővülnek, az elnök vezette kormány rendeletei törvényerejűek, bár jóváhagyásra a parlament elé terjesztik azokat.

  • A dpa hírügynökség számba vette azokat a területeket, amelyeket érinthet a rendkívüli állapot:
  • kijárási tilalom rendelhető el;
  • a járműforgalmat bizonyos időre, vagy bizonyos vidékeken meg lehet tiltani;
  • be lehet tiltani gyűléseket és demonstrációkat, akár a szabad ég alatt, akár zárt helyiségekben tartanák őket;
  • a biztonsági erők személyeket átvizsgálhatnak, járműveket, ingatlanokat átkutathatnak, az esetleges bizonyítékokat elkobozhatják;
  • bizonyos területeket lezárhatnak, vagy kiüríthetnek;
  • a szárazföldi, a tengeri és a légi forgalmat ellenőrizhetik;
  • nyomtatott írott termékeket, így újságokat, magazinokat vagy könyveket betilthatnak, avagy megjelenésüket engedélyhez köthetik;
  • a rádió- és televíziós állomások műsorsugárzását, szövegek, képek, filmek, hanganyagok terjesztését ellenőrizhetik, szükség esetén korlátozhatják, vagy teljesen betilthatják.

Erdogan elnök mindenesetre az al-Dzsazíra pánarab hírtévének úgy nyilatkozott, hogy

A rendkívüli állapot elrendelését közzétették a hivatalos közlönyben, s a parlamentnek is jóváhagyta.

Ez amúgy is csak formalitásnak tűnt, miután az összes ellenzéki párt támogatásáról biztosította Erdogan elnököt az elvetélt hét végi puccs után.

Az alkotmány 120. cikke hat hónapban határozza meg a rendkívüli állapot hosszát, de ez rövidebb időszakra újra meg újra meghosszabbítható, illetve feloldható. Erdogan azt jelezte, hogy a mostani rendkívüli állapot három hónapos lesz.

Ám csütörtökön Numan Kurtulmus miniszterelnök-helyettes azt jelentette ki, hogy a kormány fel kívánja oldani a rendkívüli állapotot, "amilyen gyorsan csak lehet". Kurtulmus "maximum egy-másfél hónap" időtartamról beszélt. A miniszterelnök-helyettes szerint nem rendelik el a kijárási tilalmat, "ez nem hadiállapot".