Erdogan: A puccs ellenszere a nemzeti akarat

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan támogatói török zászlókat lengetve a puccskísérlet ellen tiltakoznak az isztambuli Boszporusz-hídon
Vágólapra másolva!
A vértanúk emléknapjává nyilvánította július 15-ét, a múlt pénteki puccskísérlet napját Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az államfő csütörtök esti beszédében úgy fogalmazott, hogy "a puccs leghatásosabb ellenszerének a nemzeti akarat bizonyult". A jövő nemzedékek soha nem felejtik el a demokratikus ellenállás hőseit - hangoztatta.
Vágólapra másolva!

A puccskísérletben a török források szerint 246-an vesztették életüket, köztük 179 civil, 62 rendőr és 5 katona, valamint 2185-en megsérültek. Ankara Fethullah Gülent, az önkéntes emigrációban az Egyesült Államokban élő hitszónokot és az általa kiépített "árnyékállamot" teszi felelőssé az államcsínykísérletért.

Átvilágítják a közintézmények dolgozóit

A Hürriyet és a Sabah című tekintélyes török napilapok kormányzati forrásokra hivatkozva pénteken arról írtak, hogy a parlament által csütörtökön elfogadott három hónapos rendkívüli állapot keretében körvonalazódni látszik a törvényerejű rendeletek első nagyobb csoportja. Ezek értelmében a közintézményekben dolgozókat a legmagasabbtól a legalacsonyabb pozícióig átvilágítják. A vizsgálat a tervek szerint egy hónapot vesz igénybe. Azokat, akik közvetlenül kötődnek Gülen hálózatához, végkielégítés nélkül elbocsátják, és eljárást indítanak ellenük, a szimpatizánsokat alacsonyabb beosztásokba helyezik.

Munkagéppel bontják az állítólag a puccsisták találkozóhelyéül szolgáló isztambuli Halit Pasa Residence épületét Forrás: MTI/AP/Lefteris Pitarakis

7 napig őrizetben

A tervek szerint az őrizetbe vételek lehetséges időtartamát legalább 7 napra emelik. Az eljárások gyors és alapos lefolytatása érdekében nagy számban csoportosítanak át bírákat és ügyészeket.
A csendőrség önállósága megszűnik, az intézmény a belügyminisztérium egyik igazgatóságaként működik tovább. A katonaiskolák az oktatási minisztérium (MEB), a katonai akadémiák pedig a Felsőoktatási Bizottság (YÖK) hatásköre alá kerülnek.

Büntetik a kapcsolatot Gülennel

A hatóságok betiltanak továbbá minden olyan egyesületet, alapítványt és civil szervezetet, valamint bezárnak minden olyan magániskolát és intézményt, amely akár közvetve kapcsolatban áll Gülennel.
Lefoglalják a puccskísérlettel összefüggésbe hozott személyek vagyonát az ellenük indított nyomozás idejére. Az okozott anyagi kárt velük fizettetnék meg, de a halottak és a sebesültek családjait is ők kárpótolnák.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Washington bizottság felállítását javasolta

Az Egyesült Államok bizottság felállítását javasolta Fethullah Gülen hitszónok Törökországnak történő kiadatása ügyében – közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. A tárcavezető szerint a kiadatási eljárásnak nem szükséges évekig húzódnia, rövid időn belül is lefolytatható. Washingtonnak szorosan együtt kellene működnie Ankarával a vizsgálat során. Cavusoglu figyelmeztetett: nem szabad megengedni, hogy Gülen harmadik országba szökjön.

Indul a Gülen-ellenes kampány

Egy kampány keretében többek között Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter, valamint Bekir Bozdag igazságügyi miniszter a közeljövőben az Egyesült Államokba és az Európai Unió országaiba látogat, hogy Gülenre vonatkozó információkat osszon meg az illetékesekkel.

Alkotmánymódosítás is jöhet

A titkosszolgálat intézményi struktúráját gyökeresen átalakítják. Vita tárgyát képezi ugyanakkor a vezérkari főnök helyzete. Az egyik eshetőség alapján a védelmi minisztériumhoz kerülne, de ez a lépés alkotmánymódosítást követelne. Az is felmerült, hogy a hadsereget és a titkosszolgálatot is a köztársasági elnök hivatalához csatolnák.

Recep Tayyip Erdogan támogatói török zászlókat lengetve a puccskísérlet ellen tiltakoznak az isztambuli Boszporusz-hídon Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Demokráciatüntetések

A múlt pénteki puccskísérlet folyamán a török vezetés az utcára szólította az embereket. A demokráciatüntetések az államcsíny leverése óta töretlenek. Ezrek, de néhol tízezernél is többen vonulnak munka után a fontosabb közterekre Isztambul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya központjában, de hasonló a helyzet kora esténként például a keletebbre fekvő Trabzonban, Diyarbakirban és Adanában is. A rendezvények elején felcsendül a török himnusz, zászlók emelkednek a magasba, majd felszólalások és zenei együttesek tarkítják a hajnalig tartó tüntetést.