Ítéletidő Németországban és Ausztriában

Eső, vihar
Ennyit lehetett kilátni az autókból
Vágólapra másolva!
Heves viharok csaptak le Németország nyugati és déli részére, több településen villámárvíz pusztított, egy ember súlyosan megsérült. Ítéletidő tombolt Alsó-Ausztriában, Stájerországban és Karintiában is, orkánerejű szél, jégeső és heves esőzések okoztak károkat.
Vágólapra másolva!

A heves esőzések miatt a legnagyobb károk a Bonn térségében fekvő Euskirchen járásban keletkeztek a csütörtök délután kezdődött özönvízszerű esőzés miatt. A Mechernich nevű kisvárost helyenként másfél méter magas víz lepte el. Az alig 30 ezer lakosú településen több mint 450 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Volt, akit csónakkal kellett kimenekíteni otthonából, és egy embert súlyos sérülésekkel kórházba vittek. A helyzet csak péntek reggelre normalizálódott a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság jelentése szerint.

Viharokkal jött a hidegfront

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli járás mellett Hamburgban és Alsó-Szászország tartomány több részén is áradások keletkeztek, és az ország déli térségét is viharokkal érte el a hőséget megszüntető hidegfront. Bajorországban fákat csavart ki és villanyvezetékeket szakított le a vihar, a tartomány fővárosában, Münchenben villámcsapás miatt fennakadások voltak az elővárosi vasút (S-Bahn) közlekedésében.

Ausztriában jég is esett

Az alsó-ausztriai Waidhofen an der Thaya-i járásban több mint 250 tűzoltó volt bevetésen. Dobersberg település pincéit elárasztotta a víz, a szél tetőket bontott meg, és galambtojás nagyságú jégeső esett. Kautzen településnél textilüzemi csarnokok kerültek víz alá. A közelben több fát is kicsavart a szél, az egyik egy autóra esett. A Karlstein településről Waidhofen irányába tartó utat lezárták, a környékbeli falvakban áramkimaradást okozott a vihar.

Senki sem sérült meg

Karintia tartomány egyes részein is vihar tombolt csütörtökön éjszaka. Spittal an der Drau-i járásban földcsuszamlás, kőomlás és áradás volt. Mintegy nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát. A B100-as út Oberdrauburg településnél lévő szakaszát kőomlás miatt lezárták. A stájerországi St. Stefan ob Stainz településen villámlás következtében kiégett egy lakóház, Graztól északra lévő falvakban pincéket öntött el a víz. Az S36-os murtali gyorsforgalmi úton kidőlt fák akadályozták a közlekedést.

Nincs még vége

A vihar okozta károk felmérése még pénteken délelőtt is tartott országszerte. Az osztrák meteorológiai szolgálat (ZAMG) közlése szerint hétvégén heves vihar és fülledt meleg várható. Ausztria déli és délkeleti részén nagy mennyiségű eső hullhat, országszerte 28 és 30 fok közötti maximum-hőmérséklettel számolnak.