Lövöldözés több helyen Münchenben, terrortámadás lehet

münchen lövöldözés
München, 2016. július 22. Különleges rendőri alakulat tagjai biztosítják a müncheni Stachus szálloda épületét a város olimpiai parkjában található Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után 2016. július 22-én. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és lezárták a környéket. (MTI/EPA/Andreas Gebert)
Vágólapra másolva!
Lövöldözés volt péntek este a németországi Münchenben, legkevesebb kilencen meghaltak és sokan megsebesültek, többen súlyosan. A bajor belügyminiszter korábban legalább három elkövetőről beszélt, később már csak egy támadót említett. A rendőrség szerint az egyik holttest a merénylőé lehet. A kancelláriaminiszter nem zárta ki a terrortámadás lehetőségét. A tömegközlekedést leállították, a müncheni pályaudvart biztonsági okokból kiürítették.
Vágólapra másolva!

A lövöldözés a müncheni Olympia bevásárlóközpontban történt, az első, Twitterre kikerülő felvételeken az látható, hogy az emberek futva menekülnek. Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korábban legalább három elkövetőről beszélt a Bildnek, de később azt mondta, hogy "legalább egy" támadó volt.

A müncheni rendőrség azt írta a Twitteren, hogy

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság egy jelentése szerint a rendőrség úgy véli, hogy az egyik, a lövöldözés helyszínétől egy kilométerre talált férfi holttest az egyik elkövetőé lehet. A rendőrség azt írta a Twitteren, hogy eddig tíz sérültről tudnak.

Egy elkövetőről tudnak biztosan

- Nem lehet kizárni, hogy terrortámadás volt a pénteken Münchenben történt lövöldözés - mondta Peter Altmaier kancelláriaminiszter késő este az ARD országos köztelevíziónak.

- A biztonsági szervek minden lehetséges irányban nyomoznak és

- mondta a miniszter.

Az elkövetők lehetséges számáról elmondta: egy emberről tudják biztosan, hogy részt vett a lövöldözésben, az illető szökésben van.

A rendőrség azt kérte a szemtanúktól, hogy küldjék el a hatóságoknak a támadásról készült videókat és fényképeket, de ezeket semmikép ne publikálják.

Válsághelyzetre készülnek

Közben Berlinben

a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül,

a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.

Merkel, akit a kabinetfőnöke szerint folyamatosan tájékoztatnak a fejleményekről, szombatra összehívta a biztonsági tanácsot.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter táviratban fejezte ki részvétét Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek.

Figyelmeztet a külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium arra kérte a városban tartózkodó magyarokat, hogy tartsák be a helyi rendőrség által kiadott figyelmeztetéseket, és

Azt is kérik, hogy ha valakinek a családtagja, barátja vagy ismerőse jelenlegi tartózkodási helye nem ismert, a kapcsolatot nem tudja felvenni vele, jelentse be a keresett ember személyi adatait (név, születési hely, idő, lakcím), továbbá adja meg saját elérhetőségét a müncheni főkonzulátusnak, a konsulat-muenchen@mfa.gov.hu e-mail címen.

Lezárt metrólejárat a kiürített müncheni központi pályaudvarnál Forrás: MTI/EPA-DPA/Felix Hoerhager

A város tömegközlekedését a rendőrség leállította, a gépkocsiforgalmat folyamatosan ellenőrzik.
Münchennel a vasúti összeköttetés megszűnt, a pályaudvarokat biztonsági okokból kiürítették.

Nincs információ iszlamista háttérről

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét átkutatják az elkövető, illetve az elkövetők után. Hangsúlyozták: egyelőre

Az egyik szemtanú videót is készített arról, ahogy a rendőrök behatolnak a bevásárlóközpontba.

Akut terrorhelyzet

A Bild szerint az egyik elkövető végzett magával. A lap úgy tudja, hogy az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ), ezt azonban nem erősítették meg.

Forrás: AFP/Lukas Schulze

A müncheni rendőrség korábbi tájékoztatása szerint három, "hosszú lőfegyverrel" felfegyverkezett elkövető szökésben van.

A hatóság hivatalos közleményében azt írja:

"akut terrorhelyzet" van a városban.

A rendőrség azt is tudatta, hogy egyelőre nem tudni, hogy mi az indítéka az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek.

"Német vagyok, itt nőttem fel"

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számontartott bakancsot viselt.

Egy felvétel szerint az egyik elkövető a bevásárlóközpont tetején járkált, miközben azt ordítozta, hogy "német vagyok, itt nőttem fel". Azt is mondta, hogy addig vár, amíg nem tárgyalnak vele, utána újra lövöldözni kezd.

Okostelefonon figyelmeztettek

A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására.

Minden egységet mozgosítottak Forrás: AFP/Andreas Gebert

A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A münchenieket okostelefonos alkalmazáson keresztül figyelmzettette a város vezetése az ámokfutó miatti "rendkívüli helyzetre" - jelentette a Bayerische Rundfunk bajor műsorszolgáltató.

Az üzenetben ismételten arra kérték az embereket, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Emellett arról tájékoztatták őket, hogy az elkövető még szökésben van. A Facebook is beindította a biztonsági alkalmazását, amellyel mindenki jelezhetette a környéken, hogy biztonságban van.

Pánik tört ki a környéken

A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt.

Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.

Egy német rendőrségi szóvivő a CNN-nek, úgy fogalmazott, hogy

Az NTV értesülései szerint a bevásárlóközpont dolgozói az üzletekbe zárkóztak, és várták, hogy ha elmúlik a veszély, kijöhessenek onnan.

Egy nő videóra vette az első lövöldözőt, a környéken pánik tört ki.

Nyitott ajtók

A rendőrség arra kérte az embereket, hogy

ez ugyanis segítheti az elkövetőket. Ennek megfelelően - a brüsszeli terrortámadáshoz hasonlóan - a Twittert ellepték a macskás bejegyzések, a müncheniek így nehezítik az elkövetők dolgát.

A Twitteren több müncheni magánszemely illetve intézmény is meghirdette a nyitott ajtók programot: ha valaki az események miatt nem tudna hazatérni, bekopoghat, és befogadják, menedéket kap, amíg elmúlik a veszély.