Migráció és a terrorizmus réme a republikánus kongresszuson

newt gingrich, republikánus,
Former speaker of the House Newt Gingrich speaks during the Republican National Convention at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio on July 20, 2016. The cost of the convention for the Republican Party will run some $64 million. The number of visitors expected in Cleveland is 50,000, including 15,000 journalists and 2,472 delegates (there are also 2,302 alternate delegates.) / AFP PHOTO / Robyn BECK
Vágólapra másolva!
Newt Gingrich, a republikánusok korábbi elnökjelölt-aspiránsa szerint Amerika hadban áll a radikális iszlámmal, és a veszély mértékéről nem mondott igazat a demokrata vezetés. Azt mondta: a következő választás Amerikai fennmaradásáról szól, az ország biztonságát pedig csak Donald Trump tudja szavatolni.
Vágólapra másolva!

A clevelandi republikánus jelöltállító konvenció súlyponti témái a biztonság, a bevándorlás és a radikális iszlámmal szembeni harc voltak. Newt Gingrich, a párt egykori kongresszusi képviselője, képviselőházi elnöke és elnökjelölt-aspiránsa a beszédében arról beszélt, az Egyesült Államok mindenkori elnökének

első és legfontosabb feladata az, hogy őrködjön Amerika biztonsága felett.

Méltatta a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, amiért őszintén ki merte mondani, hogy Amerika háborúban áll a radikális iszlámmal.

Newt Gingrich szerint Amerika fennmaradása a tét Forrás: AFP/Robyn Beck

Gingrich szerint Donald Trumppal ellentétben a jelenlegi demokrata adminisztráció, de legfőképpen Hillary Clinton hazudott az amerikaiaknak az őket fenyegető veszély mértékéről. „El kell mondanunk az igazat a veszélyről. Ha teret engedünk az ellenségeinknek, akkor egyetlen, a teremben lévő nő jövője sem lenne biztonságban. Ha teret engedünk az ellenségeinknek, egyetlen ember sem tarthatná meg a hitét, mert mindenkire lesújtana a kardjuk és az ő kegyetlen és erőszakos jogrendszerük.

Megszűnne az egyén szabadsága, az egyenlőség és a szabadság."

Gingrich a kétkedőkhöz is szólt, amikor felsorolta az elmúlt bő egy hónap alatt világszerte elkövetett, sok száz áldozattal járó terrorcselekményeket. „Hétfőn, egy afgán menekült Németországban baltával és késekkel akarta lemészárolni egy vonat utasait, miközben azt kiabálta, hogy Allahu akbar. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a múlt héten a franciaországi Nizzában, egy tunéziai férfi által elkövetett gázolásos merényletért.

A teherautó sofőrje 84 embert, köztük 10 gyermeket, három amerikai állampolgárt gyilkolt meg és további 300 embert sebesített meg.

Két hete csaknem háromszázan haltak meg és további kétszázan sebesültek meg egy bagdadi bombatámadásban. Néhány nappal ezelőtt az isztambuli reptéren az Iszlám Állam terroristái lőfegyverekkel és bombákkal felszerelkezve 44 embert gyilkoltak meg, és több száz másikat sebesítettek meg. A múlt hónapban egy radikális iszlamista Párizsban a házáig követett egy francia rendőrtisztet, ahol megölte őt, halálra kínozta a feleségét a hároméves kisfiuk szeme láttára, és mindezt élőben közvetítette a közösségi médián keresztül. Néhány hete az Iszlám Államnak hűséget fogadott támadó 49 embert ölt meg egy orlandói éjszakai bárban, emellett több tucat embert sebesített meg."

Gingrich sietett leszögezni, hogy bár a muszlimok döntő többsége természetesen békés ember, akik megbecsült tagjai az amerikai társadalomnak, azonban

a számok olykor megtéveszthetnek minket.

„A PEW Research szerint a pakisztániak csupán 9 százaléka támogatja az Iszlám Államot. Sajnos azonban ez a 9 százalék 16 millió embert jelent. És itt csak egy országról beszélünk."

A politikus azt is mondta: nem tétlenkedhetünk az egyre növekvő erőszak láttán. Gingrich szerint ez sokkal több, mint pusztán politika:

ez Amerika biztonságáról és fennmaradásáról szól.

„A biztonság felé vezető úton az első lépést egy olyan vezető megválasztása jelenti, aki őszintén beszél az amerikaiakkal a minket körülvevő valóságról. Donald Trump meg fogja védeni a határainkat, mert nemzet nem létezhet a határai nélkül. Donald Trump be fogja tartatni a bevándorlási törvényeinket" - mondta Gingrich. Végül arra biztatott minden amerikait, hogy szavazzanak Trumpra, aki megválasztása esetén Mike Pence alelnökjelölttel együtt Amerika biztonságát minden más elé fogja helyezni.