Kész volt meghalni a nizzai merénylővel szembeszálló robogós

Nizza, merénylet
Bűnügyi helyszínelők letakart holttestek mellett Nizza tengerparti sétányán
Vágólapra másolva!
"Teljes erőmből ütöttem, újra és újra" - megszólalt az a férfi, aki megpróbálta megállítani a nizzai merénylőt. Robogójával mellé hajtott, felkapaszkodott a kocsira, és az ablakon át próbálta kiráncigálni, miközben a merénylő pisztolyt szegezett rá, de az nem működött. 
Vágólapra másolva!

Mindenáron meg akarta állítani a támadót - mondta az a robogós, aki szembeszállt a nizzai merénylővel. A Nice-Matin című helyi napilapnak Franck néven említett férfi elmondta: "Kész voltam meghalni." Megállítani nem tudta az ámokfutót, ő pedig bordatörést és zúzódásokat szenvedett.

Látta a testeket szétrepülni

A férfi a tűzijátékot szerette volna megnézni a feleségével. De későn érkeztek, ezért visszafordultak fagylaltozni. Ekkor vették észre, hogy rohannak az emberek, a teherautó pedig ott volt mögöttük.

- emlékezett vissza Franck, aki szólt a feleségének, hogy szálljon le a robogóról.

Letakart holttestek Nizza tengerparti sétányán a merénylet után Forrás: MTI/EPA/Olivier Anrigo

A merényletről készült videofelvételeken azt lehetett látni, hogy a férfi a robogójával a teherautó mellé hajt, majd a motor eldől. Úgy tűnt, mintha az autó kerekei alá került volna, de sikerült a teherautó mellett futnia, és felkapaszkodnia a vezetőfülkéhez. A reptéri alkalmazottként dolgozó Franck elmondta: "Nem tudtam mit teszek, de sikerült a vezetőfülke ajtajában megkapaszkodnom."

Teljes erejéből ütötte

Az ablak le volt húzva, így szemtől szembe kerülhetett a merénylővel. "Teljes erőmből ütöttem, újra és újra (...) a bal kezemmel, annak ellenére, hogy jobbkezes vagyok." A merénylőnek fegyver volt a kezében, de nem működött.

Kész voltam meghalni, hogy megállíthassam"

- jelentette ki Franck. Mivel nem tudta kinyitni az ajtót, az ablakon keresztül próbálta meg kiráncigálni a támadót.

Végül a rendőrök lőtték ki a kamion sofőrjét Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

A merénylő fegyverével fejbe verte; a sebet össze is kellett varrni. A robogóson kívül egy biciklis is megpróbált felkapaszkodni a teherautóra, de amikor meglátta, hogy fegyver szegeződik rá, eleresztette az ajtót.

A terrortámadásban 84 ember vesztette életét és több mint 300-an megsebesültek, többen továbbra is életveszélyes állapotban vannak.

A támadót végül a rendőrök lelőtték.