A G20-ak képesek a brexit hatásainak kezelésére

Brexit referendum - Situation in London Great Britain GB Brexit REFERENDUM SQUARE FORMAT
British nationals flag fly in front of the Big Ben clock tower in London, Britain, 24 June 2016. In a referendum on 23 June, Britons have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
Vágólapra másolva!
Nem aggódik különösebben a brexit világgazdaságra gyakorolt hatása miatt a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport. Azt mondják, tudják kezelni annak hatásait, hogy Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.
Vágólapra másolva!

Fokozza valamelyest a világgazdasági bizonytalanságot a brexitszavazás eredménye, Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból,

a G20 tagjainak azonban minden eszközük megvan a következmények kezelésére

- állapítja meg záródokumentumában a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hét végi tanácskozása.

- fogalmaz a dokumentum, megjegyezve, hogy a világgazdasági növekedés folytatódik, de a brexitszavazás által keltett bizonytalanság miatt valamivel szerényebb ütemben.

Csökkenhet a növekedés üteme

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a G20-ak kínai találkozója előtt közölte, hogy

a világgazdasági növekedés a brexit következményei miatt az idei és a jövő évre is egyaránt 0,1 százalékponttal 3,1 és 3,4 százalékra csökkent.

Az IMF előrejelzésében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a brexit mellett más kockázati tényezők is veszélyeztethetik a világgazdasági növekedést, például Kína növekedésének lassulása, az európai terrorcselekmények vagy a török puccskísérlet következményei.

Philip Hammond brit külügyminiszter Forrás: AFP/Debbie Hill

Philip Hammond brit pénzügyminiszter azt közölte, hogy az év hátralévő részében tisztázódni fognak a legfontosabb nyitott kérdések Nagy-Britannia kilépéséről az Európai Unióból, a kétévesre tervezett elszakadási folyamat azonban óhatatlanul okozni fog némi volatilitást a nemzetközi pénzpiacokon.

A britek kis többséggel ugyan, de az unióból való kilépés mellett döntöttek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A G20-ak pénzügyminiszterei körében teljes az egyetértés abban, hogy

minél előbb meg kell kezdeni a kilépési tárgyalásokat Nagy-Britanniával,

ugyanakkor kevés szó esett a monetáris politika módosításának szükségességéről, főként a növekedésösztönző eszközökre összpontosítottak.