Egy éve tervezhette a vérengzést a müncheni merénylő

münchen lövöldözés
Police evacuates people from the shopping mall in Munich on July 22, 2016 following a shootings earlier. At least one person has been killed and 10 wounded in a shooting at a shopping centre in Munich on Friday, German police said. / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
Régóta, egy éve tervezhette a müncheni vérengzést az elkövető a rendőrség szerint. A 18 éves iráni–német kettős állampolgárt egy 2009-es német lövöldözés és a 77 embert megölő norvég Breivik ámokfutása inspirálhatta. Az már korábban kiderült, hogy gyógyszeres kezelést kapott, és egy hatástalanított kellékfegyvert használt a gyilkoláshoz, miután azt visszaalakították.
Vágólapra másolva!

A müncheni lövöldözés elkövetője valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is – közölték a nyomozás vezetői.

A 18 éves német–iráni kettős állampolgár tavaly felkereste a 15 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínét,

és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez.

Kilenc emberrel, majd magával is végzett a müncheni ámokfutó Forrás: AFP/Str

Az elkövető számítógépén találtak egy kiáltványt, a szöveg elemzése még nem ért véget. Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy

áldozatait nem célzottan választotta ki – a környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben sok a „migráns gyerek”.

Van egy magyar áldozat is

Az elkövető 9 embert lőtt agyon – többnyire kiskorúakat –, majd végzett magával is. Az áldozatai közt volt egy 15 éves magyar fiú is. A fiút Magyarországon temetik el, családjának több tagja már kiutazott Németországba – számolt be az Origo. A család akarata volt, hogy a fiút Magyarországon temessék el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményekkel összefüggésben vasárnap azt mondta, hogy az elmúlt hetek, hónapok eseményei alapján Európában a biztonság már a múlté. Úgy ítélte meg, „mérföldkőhöz érkeztünk”, mivel ez volt az első alkalom, hogy egy magyar is meghalt.

A Süddeutsche Zeitung már a rendőrségi bejelentés előtt arról írt, hogy a tettest erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája, mint ahogy azt a nyomozás kezdetén feltételezték, hiszen felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol

2009-ben egy 17 éves diák lemészárolta kilenc társát és három tanárát, majd agyonlőtt három járókelőt, és végzett magával.

A müncheni lövöldözés elkövetőjét Winnenden mellett

nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a müncheni lövöldözés előtt történt.

Az elkövető a számítógépén tárolta Breivik 1500 oldalas kiáltványát, amit a norvég ámokfutó a vérengzése előtt tett közzé.

Beteg volt, gyógykezelték

Az is kiderült, hogy több lelki betegségben szenvedett, és gyógyszeres kezelés alatt állt a müncheni ámokfutó.

Az elkövetőt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia – bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás – miatt kezelték,

és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt.

Élesített kellékpisztollyal ölt

Mint arról az Origo is beszámolt, a merénylő egy egyszer már hatástalanított, majd visszaélesített színházi kellékpisztolyt, egy Glock 17-est használt Münchenben. A feltételezések szerint az internetről szerezhette be a fegyvert, amit 2014-ben hatástalanították, majd színházi kellékfegyverként használtak, csak visszaalakíthatták.