A német belügyminiszter felülvizsgálja a fegyvertörvényeket

Virágtengerbe borult a tett helyszíne , München, lövöldözés
Candles and flowers are placed on July 23, 2016 at a subway station in Munich, southern Germany, near the scene of a shooting, one day after the attack at the shopping centre in the Bavarian capital. Police were probing the motives of the lone teenage German-Iranian gunman who went on a deadly rampage at a busy Munich shopping centre, the third bloody attack on civilians in Europe in just over a week. Nine people were killed and another 16 wounded as the black-clad gunman brought terror to Germany's third largest city on Friday evening, July 22, 2016, before committing suicide. / AFP PHOTO / dpa / Karl-Josef Hildenbrand / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Thomas de Maizière német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni tragédia után felülvizsgálja a fegyverhez jutás és fegyvertartás törvényeit, és javít rajtuk szükség esetén.
Vágólapra másolva!

A belügyminiszter a Bild am Sonntagnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a német fegyvertörvények már eddig is nagyon szigorúak voltak, és megfelelőnek tartja őket, éppen ezért rendkívül fontos kideríteni, miként jutott mégis a 18 éves müncheni lövöldöző a pisztolyhoz, amellyel szombaton este kilenc embert halálra sebzett, 27-et megsebesített, majd magával is végzett.

Gyertyák és virágok a müncheni tragédia helyszínén Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Miután kiderült, hogyan tett szert a fegyverre, „nagyon alaposan ki kell értékelnünk, hogy szükségesek-e további törvényi változtatások a fegyvereket illetően” – mondta, és hozzátette, hogy egész Európa mérlegel új fegyverszabályozási irányelveket.

Sigmar Gabriel német alkancellár szintén nyilatkozott a hét végén a sajtónak a fegyvertartásról.

„Továbbra is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy korlátozzuk és szigorúan ellenőrizzük a hozzájutást halálos fegyverekhez” - mondta a több újságot tömörítő Funke médiacsoportnak.

Ő is tudni szeretné, hogyan juthatott a lövöldöző fegyverhez, miközben súlyos pszichológiai problémák jelei mutatkoztak rajta.