Megszületett az első kóros kisfejűségben szenvedő csecsemő Spanyolországban

nk20160211
A kóros kisfejűségben szenvedő Ana Beatriz brazil kislány a Pernambuco állambeli Lagoa do Carróban pontosan négy hónappal a születése után. Egyelőre nem tisztázott, a szúnyogok terjesztette zikavírus-e a fő okozója a mikrokefáliának
Vágólapra másolva!
Megszültetett Spanyolországban az első kóros kisfejűségben szenvedő csecsemő. Az országban eddig 190 fertőzöttet regisztráltak, közülük 26-an voltak várandósak.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban megszületett Európa első kóros kisfejűségben, azaz mikrokefáliában szenvedő csecsemője. A gyermek édesanyja a terhessége idején Dél-Amerikában járt, ott kapta el a tigrisszúnyog által terjesztett zikavírust - közölték a barcelonai Vall d'Hebron kórház orvosai hétfőn.

A fejlődési rendellenességet már korábban, május elején diagnosztizálták a magzatnál, és azt nyilvánosságra is hozták. A szülők ennek ismeretében döntöttek úgy, nem kérik a terhesség megszakítását.

Császármetszéssel született

Félix Castillo, a kórház neonatológiai osztályának vezetője elmondta: az egészséges újszülöttek koponyájának kerülete 33,5-34 centiméter, a most világra jött csecsemő fejének körmérete ennél kisebb.

- tette hozzá a szakember, aki szűkszavúan annyit is elárult, hogy a gyereknek egyéb fejlődési eltérései is vannak.

Elena Carreras, az egészségügyi intézmény szülészeti osztályvezetője beszámolt arról, hogy a szülés a kilencedik hónap végén, tervezetten, programozott császármetszéssel zajlott.

- jegyezte meg.

A család védelme érdekében a kórház nem közölt semmilyen személyes adatot, így azt sem, hogy a csecsemő kisfiú-e vagy kislány.

A terhes nőkre jelent kockázatot

Spanyolországban eddig összesen 190 Zika-fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, minden eset behurcolt, azaz mindannyian Dél-Amerikában kapták el a betegséget.

Ebből 26 vírusfertőzött várandós, közülük eddig hatan hozták világra gyermeküket,

öten egészséges kisbabának adtak életet.

A többi állapotos nőnél a magzati vizsgálatok eddig nem mutattak fejlődési rendellenességet.

Spanyolországban eddig 190 Zika-fertőzést regisztráltak, ebből 26-an voltak várandósak Forrás: MTI/EPA/EFE/Percio Campos

A zikavírus a terhes nőkre jelent kockázatot, más esetekben a fertőzés nem vezet súlyos megbetegedéshez.

1,6 millió nő van veszélyben

A tigrisszúnyog által terjesztett zikavírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A zika-vírust a tigrisszúnyog terjeszti Forrás: AFP/Marvin Recinos

Az oxfordi, a southamptoni és az amerikai Notre Dame egyetem kutatói által készített, a Nature Microbiology tudományos lapban épp hétfőn megjelent tanulmány szerint Közép- és Dél-Amerikában

1,6 millió termékeny korú nőt veszélyeztet ez a vírus.

Ugyanakkor azt is elismerték: a számok pontos meghatározását nehezíti, hogy sok esetben a fertőzés nem okoz tüneteket és panaszokat.