Gyerekek az ausztrál Guantánamóban

fiatalkorúak börtöne börtön Ausztrália
This frame grab from Australian Broadcasting Corporation's (ABC) Four Corners program broadcast in Australia on July 25, 2016 and released on July 26, 2016 allegedly shows a teenage boy hooded and strapped into a chair at a youth detention centre in the Northern Territory city of Darwin. The Australian government ordered an inquiry on July 26 after graphic evidence emerged of prison guards assaulting teenage boys, with one shown hooded and shackled in scenes likened to Guantanamo Bay. / AFP PHOTO / Australian Broadcasting Corp’s Four Corners / Australian Broadcasting Corp’s Four Corners / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Australian Broadcasting Corp’s Four Corners" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - NO ARCHIVES
Vágólapra másolva!
Egész Ausztrália felháborodott azokon a felvételeken, amelyek egy fiatalkorúak börtönéből szivárogtak ki. A miniszterelnök azonnali vizsgálatot rendelt el. 
Vágólapra másolva!

Gyerekeket kínoznak, vernek és aláznak meg egy fiatalkorúak börtönében Ausztráliában. Ez látható azokon a felvételeken, amelyeket hétfőn hozott nyilvánosságra az ország állami tévéje, az ABC Televison. Malcolm Turnbull miniszterelnök vizsgálatot rendelt el az ügyben. A felvételek az Északi Területekről, a Darwin közelében fekvő Don Dale Fiatalkorúak Börtönéből származnak - írja a The Guardian.

Legalizált brutalitás

A műsorban biztonsági kamerák felvételeit mutatták be. Mindegyiken ugyanannak a fiúnak, egy bizonyos Dylan Vollernek a megpróbáltatásai láthatóak. Voller 11 évesen került be az intézménybe, és a felvételek tanúság szerint

már 13 éves korában brutálisan bántak vele

az őrök.

Két órát kellett így eltöltenie Forrás: AFP/Australian Broadcasting Corps Fo

A legsokkolóbb felvételen már 17 éves.

Ezen megkötözve, zsákkal a fején hagyják magára két órára.

Ez a fegyelmezési módszer teljesen legális az Északi Területeken egy áprilisban elfogadott törvény szerint. A módszert a CNN guantánamói stílusúnak nevezte.

Voller és öt másik korábbi Don Dale-rab azt tervezi, hogy beperelik a regionális önkormányzatot.

Egyedi eset, vagy elterjedt?

Turnbull azt mondta, a felvételek mélyen megrázták és felháborították. A miniszterelnök szerint azt is fel kell deríteni, hogy a felvételeken látott bánásmód csak a Don Dale sajátja-e, vagy elterjedt az Északi Területek büntetőintézményeiben.

Könygázzal a kártyázókra

Nem ez az első eset, hogy a Don Dale bekerül a híradóba. Két éve az őrök könnygázt használtak egy szökési kísérlet megfékezésére.

Az akció közben viszont nem csak az egyetlen próbálkozót fújták le,

hanem 6 másik fiút is, akik a térfigyelő kamerák szerint látszólag semmi rosszat nem csináltak. Ketten közülük békésen kártyáztak, amikor az őrök rájuk rontottak.

A vizsgálat várhatóan a jövő év elejéig fog tartani.