Az Iszlám Állam terroristái voltak a franciaországi túszejtők

crime Horizontal
A French police officer stands guard by Saint-Etienne-du-Rouvray's city hall following a hostage-taking at a church in Saint-Etienne-du-Rouvray, northern France, on July 26, 2016 that left the priest dead. A priest was killed on July 26 when men armed with knives seized hostages at a church near the northern French city of Rouen, a police source said. Police said they killed two hostage-takers in the attack in the Normandy town of Saint-Etienne-du-Rouvray, 125 kilometres (77 miles) north of Paris. / AFP PHOTO / CHARLY TRIBALLEAU
Vágólapra másolva!
Az ország északi részén, Rouen közelében történt a túszejtés. Mise közben mentek be a templomba, több embert túszul ejtettek, a pap torkát elvágták. Egy másik túsz is életveszélyben van. A támadók az Iszlám Állam nevét kiabálták, agyonlőtték őket. A terrorszervezet azóta vállalta a felelősséget a merényletért. A francia rendőrség délután közölte: egy embert őrizetbe vettek a támadással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint két fegyveres ment be a templomba Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, és 4-6 embert ejtett túszul. A France 3 arról számolt be, hogy a túszok között egy pap és két apáca is volt. A támadóknál kés volt.

Megölték a túszejtőket

A Reuters később arról írt, hogy "semlegesítették" a két támadót, ezt erősítette meg a BBC is, értesülésük szerint

mindkét túszejtőt lelőtték, de a túszok egyike, egy pap is meghalt.

A Telegraph úgy tudja, hogy

az áldozat a 84 éves Jacques Hamel atya,

az értesülést megerősítette a francia Püspöki Konferencia szóvivője is.

Az idős pappal végeztek a terroristák Forrás: AFP/Ho

Pierre-Henri Brandet belügyi szóvivő azt mondta, egy másik túsz megsebesült, állapota válságos.

Kedd délután a francia rendőrség közölte:

őrizetbe vettek egy embert a támadással összefüggésben,

ám hogy kit, és mi köze volt a támadáshoz, arról nem közölt részleteket.

Egy papot megöltek a túszejtők a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben. A rendőrség lelőtte a támadókat Forrás: AFP/Charly Triballeau

A Le Figaro és később a Telegraph is azt írta, hogy a pap torkát elvágták.

A helyszínen voltak a rendőrség elit egységei, a környéket kordonnal zárták le,

a templomban robbanóanyag után kutattak.

Manuel Valls francia miniszterelnök a történtekre úgy reagált: elborzadt a barbár támadáson, ami minden francia, valamint katolikus állampolgárt érint.

Az Iszlám Állam jelentkezett

Francois Hollande elnök

gyalázatos terrortámadásnak nevezte

a történteket. Azt mondta: a terroristák az Iszlám Államra hivatkoztak. Arról is beszélt, hogy Franciaország hadban áll az Iszlám Állammal, és "minden eszközt be kell vetnünk ebben a harcban".

A Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írja, az egyik támadó szakállas volt, és a vallásos muszlimok által hordott sapka volt rajta. Az M6 francia tévéadó tudósításából kiderült, hogy

a támadók egyikét a francia titkosszolgálat ismerte.

Az AP-nek egy normandiai muszlim vezető azt mondta, már másfél éve figyelte a merénylőt a rendőrség, miután járt Törökországban.

Az Iszlám Állam azóta jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A saját hírportáljukon, az Amakon közzétett közlemény szerint a szervezet két "katonája" hajtotta végre a támadást.

Templom volt a célpont Forrás: AFP/Charly Triballeau

Templom elleni támadások

A Liberation arról írt, hogy a hatóságok tartottak egy hasonló támadástól templomok ellen. Tavaly ugyanis egy 24 éves, algériai származású terrorista, Sid Ahmed Ghlam egy Párizs környéki templom ellen tervezett hasonló támadást. A mészárlás tervét azért nem sikerült végrehajtania, mert lábon lőtte magát, és ezután elfogták. Előtte viszont agyonlőtt egy fiatal nőt, akinek el akarta rabolni a kocsiját.

A Vatikánt meglepték a történtek

A Vatikán elítélte a túszejtő akciót, és "barbár gyilkosságnak" nevezte, hogy a támadók elvágták a pap torkát.

- írta közleményében Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Lombardi elmondta, hogy Ferenc pápa mélységesen átérzi "az abszurd erőszak fájdalmát és horrorját", "a legradikálisabban elítéli a gyűlölet minden formáját, és imádkozik az érintettekért".