Obama szerint elképzelhető, hogy Moszkva a hunyó

United States President Barack Obama parks his golf cart after playing golf at Fort Belvoir, Virginia, July 23, 2016 in Virginia. Credit: Olivier Douliery / Pool via CNP
Obama: Még nyomoz az FBI
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök nem tartja elképzelhetetlennek, hogy valójában Moszkva áll amögött, hogy a Wikileaks a múlt héten kiszivárogtatott csaknem húszezer e-mailt, amelyek rossz fényt vetnek a Demokrata Pártra.
Vágólapra másolva!

Az elnök erről az NBC televíziónak adott interjúban beszélt. Nem állította egyértelműen, de nem zárta ki, hogy Oroszország és Vlagyimir Putyin elnök lehet a felelős a Demokrata Párt szervere elleni hackertámadásokért. Ugyanakkor leszögezte, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozása még folyamatban van. Ezzel együtt azt hangsúlyozta, „szakértők ezt az oroszoknak tulajdonítják”, ám nem nevezte meg, mely szakértőkre gondol.

Obama: Még nyomoz az FBI Forrás: AFP/DPA/Olivier Douliery

„Amit biztosan tudunk, hogy az oroszok hackertámadásokat intéznek ellenünk. Nemcsak a kormányzati szervereink, hanem magánszerverek ellen is. De hogy a kiszivárogtatásoknak mi az oka, ezt nem tudom pontosan” – fogalmazott az elnök, és hozzátette: de azt tudja, hogy Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje többször is csodálatát fejezte ki Vlagyimir Putyin iránt.

Az újságíró kérdésére, hogy vajon ezzel azt akarja-e sugalmazni, hogy Putyin Donald Trumpot szeretné a Fehér Házban látni, Obama azt felelte: arra támaszkodik, amit maga Trump mondott. „Azt hiszem, hogy Trumpot nagyon kedvezően mutatják be ott, Oroszországban” – tette hozzá.

Az újságíró felvetésére, miszerint előfordulhat-e, hogy Moszkva befolyásolni szeretné az amerikai elnökválasztást, Obama azt mondta: „minden lehetséges”.