Még mindig a Telegram a dzsihadisták kedvenc alkalmazása

párizs merénylet
Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. A francia fővárosban késő este összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak mintegy 3 éve legalább 120 halálos áldozata volt. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat.
Vágólapra másolva!
A Telegram nevű orosz fejlesztésű alkalmazást tartják az Iszlám Állam legfontosabb titkos kommunikációs csatornájának, az elmúlt idők összes terrorakciójának megszervezéséhez használhatták. A terroristáknak már az a problémájuk: a propagandacélokra jobban használható Facebook és a Twitter helyett követőik inkább a Telegramra tértek át.
Vágólapra másolva!

Adel Kermiche, az idős francia papot kedden kivégző páros egyik tagja a támadás napjának reggelén figyelmeztette követőit a Telegramon:

Adel Kermiche. Telegram-üzenetben figyelmeztetett Forrás: AFP/-

A dzsihadisták legnépszerűbb csevegőappjának titulált Telegram terrortámadásokban játszott szerepével a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat után kezdtek el foglalkozni, és népszerűsége a terroristák és követőik körében azóta csak nőtt: az Iszlám Állam egyik „újságjának” számító al-Battar az IBTimes szerint a napokban arra figyelmeztette híveit: „menjenek vissza a csatatérre”, és

a Telegram helyett vagy legalább mellett használják a Twittert és a Facebookot is.

Miért éppen a Telegram?

A Telegram annak ellenére viszonylag kevéssé ismert csevegőapp, hogy első változata már 2013 augusztusában megjelent – írtuk tavalyi novemberi cikkünkben. Idén év elején pedig már a 100 milliót is elérte a felhasználók száma, ők naponta 15 milliárd üzenetet váltanak.

A program Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthető, legnagyobb előnye riválisaihoz képest, hogy azoknál biztonságosabb kommunikációt ígér. Olyan titkos beszélgetéseket lehet folytatni, amelyek úgynevezett kliens-kliens alapú titkosítást használnak, így sem a készüléken, sem a szerveren nem hagynak nyomot. Az üzenetek pedig egy idő után megsemmisítik magukat.

Az app még azt is jelzi, ha valamelyik résztvevő képernyőfotót készít egy üzenetről.

Egy októberi frissítés tette lehetővé, hogy a felhasználók üzeneteket sugározzanak egymásnak, ezt követően lepték el az alkalmazást szélsőséges iszlamista csatornák, amik az erre nyitott usereket az akár 5000 fő által is használható zárt csoportokba hívták.

A WhatsApp a Telegram mellett a terroristák másik kedvenc alkalmazása Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

A Telegramot egyébként a legnagyobb orosz közösségi oldalt, a VK-t is létrehozó milliárdos testvérpár, Nyikolaj és Pavel Durov fejlesztette ki. A jelenlegi orosz hatalommal kritikus alapítóknak a Telegrammal az volt a céljuk, hogy az ellenzéki aktivistáknak és politikusoknak nyújtsanak biztonságos kommunikációs csatornákat. Az alapítók számára deklaráltan az internetes biztonság a legfontosabb,

a felhasználók megosztásaiért semmilyen felelősséget nem vállalnak.

Ezt olyannyira komolyan veszik, hogy csak hosszas huzavona után voltak hajlandóak dzsihadistákhoz kapcsolódó csatornákat lekapcsolni a tavaly novemberi akciók után – bár ezek valószínűleg hamar újraindultak új névvel.

Rabszolga-kereskedelemtől a történelemóráig

Az alkalmazást a terroristák széles körben használják titkos akciók megszervezésére és egyéb célokra is. A cikk elején idézett al-Battar hírügynökség nem ezt kritizálta, nekik azzal van a bajuk, hogy a

követőik nem ismerik a különbséget a Twitter, a Facebook és a Telegram között.

Ezzel arra céloznak, hogy előbbi szolgáltatások milliárdnyi felhasználójukkal sokkal hatékonyabb propagandacsatornát jelentenek az Iszlám Állam által folytatott kommunikációs háború „csataterén”. A Telegramra pedig a nem a nyilvánosságnak szánt kommunikáció csatornájaként tekintenek.

Ezek témái nagyon változatosak lehetnek, a hackelési tippektől kezdve a fegyvergyártási tanácsokon át a dzsihadisták számára inspiráló üzenetek megosztásáig – írja cikkében a szélsőségesek Telegram-csatornáit hónapokig tanulmányozó International Business Times. Egy majdnem 600 fővel bíró, „Tudtad-e” elnevezésű csoportban a történelmet próbálják átírni az iszlamistáknak jobban tetsző módon, miközben a nyugati népszerű kultúrát is kritizálják.

Így lesznek a Karib-tenger kalózainak főhőseiből az Oszmán Birodalom történelmi figurái.

De azt is megtudhatjuk, hogy egy Al-Biruni nevű középkori iszlám tudós 500 évvel Kolumbusz előtt felfedezte Amerikát.

Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében – a támadók Telegramot használtak Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Természetesen ennél praktikusabb témái is vannak ezeknek a csatornáknak. Sok propagandát, harctéri híreket, fotókat és videókat osztanak meg. Vannak olyanok, amelyek a sikeresebb hackeléshez adnak tanácsokat, de fegyverkészítési és harcászati témákban is elmélyedhetnek a dzsihadisták. Állítólag bombák készítéséhez hasznos komplett kémiakönyvek és útmutatók is letölthetőek PDF-formátumban.

Mindezek mellett még illegális áruk cseréjéhez fórumot biztosító csoportok is vannak. Így az Iszlám Állam hódításai idején fogságba esett több ezer nő közül is sokat így adnak el szexrabszolgának – írta július elején az Independent.

Van remény?

A terroristák elleni küzdelemhez reményt adhat, hogy szakértők szerint

a Telegram messze nem olyan biztonságos, mint amennyire állítja magáról.

A Le Figaro arról ír, hogy csak az üzenetek egy típusa teljesen titkosított, de az egyszerű levelek és a csoportokban közzétett üzenetek annak ellenére, hogy védettek, átmennek a cég központi szerverein is.

Sajnos azonban több olyan, könnyen elérhető szolgáltatás is van, amely biztonságosabb a Telegramnál. Ilyen az 1 milliárd felhasználóval bíró WhatsApp, amely minden üzenetet titkosít, bár állítólag az Iszlám Állam bizalmatlan a nyugati cégek által kifejlesztett alkalmazásokkal szemben. Ezért – főleg androidos telefonokra – saját applikációkat is fejlesztenek.

Még ezeken felül is vannak lehetőségeik: a tavaly novemberi párizsi merénylők például videojáték-konzolokat használhattak. Ugyanis sok játékban van lehetőség online játszani, és eközben társalogni partnereinkkel. És akkor még nem is beszéltünk az úgynevezett „dark web” által nyújtott, szinte korlátlan lehetőségekről sem.