Feltörték a Gülen-hívek titkosított üzenetváltásait

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan támogatói török zászlókat lengetve a puccskísérlet ellen tiltakoznak az isztambuli Boszporusz-hídon
Vágólapra másolva!
A török hatóságok a július 15-i sikertelen puccskísérlet előtt több mint egy évvel kezdték feltörni a puccs kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok híveinek titkosított üzenetváltásait, aminek segítségével az Egyesült Államokban élő hitszónok hálózatának több tízezer tagját tudták azonosítani - közölte szombaton egy magas rangú tisztségviselő.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő illetékes szerint a török titkosszolgálat (MIT) már tavaly májusban megkezdte a ByLock okostelefonos alkalmazással küldött üzenetek feltörését, ami lehetővé tette a hatóságoknak Gülen mintegy 40 ezer híve - köztük 600 magas rangú katonatiszt - nevének megismerését.

A tisztségviselő továbbá hangsúlyozta: az így azonosítottak közül sokan közvetlenül vettek részt a hatalomátvételi kísérletben.

Erdogan támogatói török zászlókat lengetve a puccskísérlet ellen tiltakoznak az isztambuli Boszporusz-hídon Forrás: MTI/AP/Emrah Gurel

Az illetékes hozzátette, hogy Gülen hívei 2013-ban kezdtek titkosított üzeneteket váltani, a ByLock alkalmazást pedig 2014-től kezdve használták.

A törökországi puccskísérlet óta több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, többségüket azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a Pennsylvaniában élő 75 éves hitszónokkal. A török hadseregben, közigazgatásban, rendőrségnél, igazságszolgáltatásban és oktatásban pedig emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel tisztségükből vagy vonták eljárás alá.

Gülen viszont váltig állítja: semmi köze a puccskísérlethez, amelynek során 246 ember vesztette életét - nem számítva a puccsistákat -, és több mint kétezren sebesültek meg. Korábbi hírek szerint 104 puccsista halt meg a harcokban.

A török bíróságok szabadon engedtek több mint 800 sorkatonát

Török bíróságok szombaton több mint 800 sorkatona szabadon engedését rendelték el, akiket a július 15-én történt sikertelen hatalomátvételi kísérlet nyomán indult vizsgálatok miatt vettek őrizetbe a hatóságok - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az Isztambulban őrizetbe vett 989 sorkatona közül 758-at engedett el a török főügyészség hivatala a bírósági döntést követően. A vádhatóság azért javasolta szabadon bocsátásukat, mert már vallomást tettek, és nem áll fenn náluk a szökés veszélye. A hadsereg szóban forgó tagjai a puccskísérlet idején kötelező sorkatonai szolgálatukat teljesítették. Az őrizetből elengedettek között voltak a katonai főiskola kadétjai is.

További 47 sorkötelest helyeztek szabadlábra Ankarában hasonló indoklással. Az Anadolu ugyanakkor megjegyezte: 231 katona továbbra is őrizetben maradt.