Újabb rendőr áldozata van a jereváni túszdrámának

Jereván, 2016. július 17.
Rendőrök és az örmény biztonsági erők tagjai érkeznek a jereváni rendőrkapitányságra, ahol mintegy harminc fegyveres férfi megölt egy rendőr ezredest, megsebesített egy másik ezredest és egy alezredest, valamint túszokat ejtett
Jereván, 2016. július 17. Rendőrök és az örmény biztonsági erők tagjai érkeznek a jereváni rendőrkapitányságra, ahol mintegy harminc fegyveres férfi megölt egy rendőr ezredest, megsebesített egy másik ezredest és egy alezredest, valamint túszokat ejtett 2016. július 17-én hajnalban. A támadók azt követelik, hogy vonuljon utcára az örmény lakosság, és érje el egy júniusban bebörtönzött ellenzéki politikus, Zsirajr Szefilján szabadon bocsátását. (MTI/AP/Varo Rafajeljan/PAN)
Vágólapra másolva!
Lelőtt egy rendőrt az örmény fővárosban az ottani rendőrkapitányságot két hete megszállva tartó, túszszedő fegyveres csoport egyik tagja, miután lejárt a rájuk vonatkozó, a hatóságok által szabott ultimátum.
Vágólapra másolva!

Ő már a második rendőr, aki életét vesztette július 17. óta, amikor mintegy 30 fegyveres támadta meg az egyik jereváni rendőrkapitányságot. Akkor egy rendőrezredest öltek meg, kilenc rendőrtisztet - köztük magas rangúakat - túszul ejtettek és bevették magukat az épületbe.

Azt követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust és "minden politikai foglyot". Még aznap elengedtek kettőt túszaik közül, további hármat pedig egy nappal később.

Rendőrök és az örmény biztonsági erők tagjai érkeznek a jereváni rendőrkapitánysághoz Forrás: MTI/AP/PAN/Varo Rafajeljan

A héten többször is lövöldözés volt az elfoglalt rendőrségi épületnél, amelyben megsebesült a túszejtő fegyveres csoport egyik vezetője és fia, továbbá egy rendőr. Mindhármukat kórházba szállították. Ketten megadták magukat a hatóságoknak. A fegyveresek később azt közölték, hogy van még két sebesültjük. A hatóságok felajánlották, hogy orvosi ellátást biztosítanak számukra, de a támadók ezt elutasították. Ennek ellenére később mentősöket küldtek a helyszínre, de őket a fegyveresek túszul ejtették.

Zavargások, letartóztatások

Azóta szinte naponta zavargásokról érkeztek hírek az örmény fővárosból, így péntek este a túszejtő csoporttal szolidaritást vállaló tüntetők csaptak össze a rendőrökkel, hetvenöten megsebesültek, több mint húsz embert helyeztek előzetes letartóztatásba.

A túszszedőket támogató tüntetők és rendőrök összecsapnak az örmény fővárosban Forrás: MTI/EPA/PHOTOLURE/Vahram Bagdaszarján

Az elmúlt két hétben még reménykedtek abban, hogy a fegyveres csoporttal sikerül vérontás nélkül megegyezésre jutni, de szombat délután, helyi idő szerint 17 órakor lejárt a hatóságok által szabott ultimátum. A nemzetbiztonsági szolgálat közleményében tudatta: lejárt a határidő, amelyen belül a rendőrségi épület megszállói még letehették volna a fegyvert. Azután a rendfenntartó erőknek felhatalmazásuk van figyelmeztetés nélkül tüzet nyitni bármilyen fegyveres személyre, aki a megszállt rendőrkapitányságon vagy annak közelében tartózkodik.

Ezután jelentették a hírügynökségek, hogy a megszállt rendőrkapitányság épületéből az egyik fegyveres lelőtte az épülettől 350-400 méterre lévő gépkocsiban ülő egyik rendőrt.