Megadták magukat a jereváni túszejtők

2016.07.31. 22:11

Megadták magukat az örmény fővárosban az ottani rendőrkapitányságot két hete megszállva tartó, túszszedő fegyveresek - jelentette vasárnap az örmény rendőrségre hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség. Az örmény hatóságok közlése szerint húsz fegyverest őrizetbe vettek.

Ezzel véget ért a július 17. óta tartó túszejtő akció, amelynek során két rendőrtiszt életét vesztette és mindkét oldalon többen megsebesültek. 

Varuzan Avetiszjan, a fegyveresek vezetője az egyik helyi médiának adott telefonos interjúban azt mondta, azután döntöttek úgy, hogy megadják magukat, miután a biztonsági erők páncélozott járművekkel léptek a rendőrkapitányság területére. A rendőrség pedig lőni kezdett azokra a társaira, akik kimerészkedtek az épületből. A legtöbbet közülük lábon lőttek, de az egyik férfit mellkasán találta el egy golyó - tette hozzá.

Az eredetileg 31 fegyveresből álló csoport július 17-én rohamozta meg és foglalta el a rendőrkapitányságot. Megöltek egy rendőrezredest, kilenc rendőrtisztet - köztük magas rangúakat - túszul ejtettek és bevették magukat az épületbe. Előző nap egy további rendőrt lőttek le a túszejtők.

Azóta négy fegyveres megadta magát, és heten megsebesültek.

A politikai foglyok szabadon bocsátását követelték

A csoport tagjai azt követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon vezetőjüket, a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust és "minden politikai foglyot". Még az akció napján elengedtek kettőt túszaik közül, további hármat pedig egy nappal később.

A fegyveresek erőteljesen bírálták a korábbi szovjet tagköztársaság kormányát, és arra szólították fel a lakosságot, hogy vonuljanak utcára és követeljék Szerzs Szargszján örmény elnök, valamint Hovik Abrahamján miniszterelnök lemondását. Ezt követően számos alkalommal több ezren vonultak Jereván utcáira, és időnként összecsaptak a rendőrökkel.