Ferenc pápa: Helytelen az iszlámot a terrorizmussal azonosítani

2016.08.01. 04:45

A pápa szerint minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. A katolikusoknál is.

A pápa Lengyelországból a Vatikánba utazva a repülőgépen beszélt erről, amikor egy újságíró a Franciaországban július 26-án meggyilkolt 84 éves római katolikus papról kérdezte. A támadás elkövetését az Iszlám Állam dzsihádista szervezet vállalta. Ferenc pápa azt mondta, az iszlámot nem lehet az erőszakkal azonosítani. Ez nem helyes, és nem igaz. 

A katolikus egyházfő hangsúlyozta, minden vallásban van egy kisebb fundamentalista csoport. Így van ez a katolikusoknál is. 

Ferenc pápa pápamobiljáról köszönti a híveket a czestochowai szabadtéri szentmiséje előtt, az ötnapos lengyelországi zarándoklatonForrás: MTI/EPA/PAP/Grzegorz Michalowski

"Nem szeretek az iszlám erőszakról beszélni, mert az újságokból naponta értesülök az erőszakról Olaszországban, valaki megöli a barátnőjét, más az anyósát. Ezek mind megkeresztelt katolikusok."
Hozzátette: Ha szóvá teszem az iszlám erőszakot, akkor szóvá kell tenni a katolikus erőszakot is. Nem minden muzulmán erőszakos." 

Mint mondta, veszélyes kijelenteni, de a terrorizmus akkor fokozódik, ha nincs más lehetőség, és amikor a pénzt bálványozzák az ember helyett, amikor azt helyezik a világgazdaság középpontjába. "Ez a terrorizmus első megjelenési formája.  Ez az alapvető terrorizmus az emberiség ellen. Beszéljünk inkább erről" – fogalmazott a katolikus egyházfő. "Megkérdeztem magamtól, hány munkanélküli fiatalt fosztottunk mi meg Európában eszményeitől. Ezután ők a kábítószerhez, az alkoholhoz fordulnak, vagy jelentkeznek az Iszlám Államba" – mondta a pápa.