Zika-láz Miami környékén

Zika, Zika-vírus
A patient suffering from the Guillain-Barre syndrome (L) recovers in the neurology ward of the Rosales National Hospital in San Salvador, on January 27, 2016. Health authorities have issued a national alert against the Aedes aegypti mosquito, vector of the Zika virus which might cause microcephaly and Guillain-Barré syndrome. AFP PHOTO / Marvin RECINOS / AFP / Marvin RECINOS
Vágólapra másolva!
A rettegett kór veszélyeire figyelmeztetik a Floridába utazókat. Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedést.
Vágólapra másolva!

Miamitól északra tíz Zika-lázas megbetegedést regisztráltak. Valamennyi beteg helyben fertőződött meg, és nem Közép-, vagy Dél-Amerikában.

Ez azt jelenti, hogy a vírust terjesztő szúnyogok Floridában vannak.

Be is azonosították a helyet, ahol fellelhetők, Miamiban, a belvárostól északra fekvő egyik negyedben – mondta az amerikai járványügyi központ főigazgatója.

Florida kormányzója felhívta a várandós vagy gyermekvállalást tervező nők figyelmét, hogy kerüljék el a szúnyogoktól hemzsegő területet. A tíz új esetet - amellyel immár tizennégy Zika-lázas beteget tartanak nyilván Floridában - az egészségügyi hatóságok módszeres vizsgálatának köszönhetőn fedezték fel: lakásokat és munkahelyeket felkeresve, eddig kétszáz embert vizsgáltak meg, közülük tíznek pozitív lett az eredménye, bennük vagy a vírust, vagy a védekező antitestet azonosították.

A floridai egészségügyi hatóságok a múlt héten négy új beteget regisztráltak, valamennyien Miaminak az említett fertőzött negyedében élnek. A járványügyi központ vezetője további óvintézkedéseket ajánlott a helybélieknek és a Miamiba utazóknak is, így a többi között folyamatos orvosi ellenőrzést, óvszer használatát, vagy a szexuális élettől tartózkodást a terhesség idején.

Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedést Forrás: AFP/Marvin RECINOS/Marvin Recinos

Azoknak a turistáknak pedig, akik Miami környékére látogatnak, szúnyogriasztó használatát.

Az utazás után a nőknek nyolc hétig, a férfiaknak hat hónapig tartózkodniuk kell a gyermekvállalástól.

A déli állam kormányzója a betegek azonosításakor segítséget kért az országos járványügyi központtól és a szövetségi egészségügyi minisztériumtól. A járványügyi szakemberek hétfő óta már Floridában vannak, egyebek között azt vizsgálják, mivel tudnák irtani a veszélyes szúnyogokat,

a vírusterjesztő rovarok ugyanis a már használatban lévő szereknek ellenállnak.


Az Egyesült Államokban már csaknem valamennyi szövetségi államból jelentettek Zika-lázas megbetegedést, kivétel ez alól Idaho, Dél-Dakota, Wyoming és Alaszka. Eddig azonban csak olyanok betegedtek meg, akik korábban külföldön, elsősorban Közép-, vagy Dél-Amerikában, a nagyon fertőzött országokban jártak, vagy olyan emberrel volt szexuális kapcsolatuk, akik ilyen vidékekre látogattak.