Osztrák katonák mehetnek a magyar határra

Szerb-Magyar határ Röszke térségében biztonsági határzár alias kerítés
Vágólapra másolva!
Az osztrák védelmi miniszter szerint Ausztria katonákkal támogathatja a magyar–szerb határ védelmét, erről megegyezés augusztus végén várható, egy osztrák delegáció egyelőre az igényeket méri fel. A katonák humanitárius és logisztikai feladatokat láthatnak el. 
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy Ausztria hamarosan katonákat is küld a magyar–szerb határszakaszhoz segítségképpen az illegális bevándorlók és az embercsempészek megállításához, az erről szóló megegyezés augusztus végén várható – közölte Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter az Ö1 közszolgálati rádió augusztus 3-ai, szerdai műsorában.

Humanitárius és logisztikai feladatok

A tárcavezető tájékoztatása szerint a katonáknak humanitárius és logisztikai feladataik lesznek.
Doskozil a bevetést azzal indokolta, hogy

nemcsak igényeket kell támasztani az unióval szemben, hanem cselekvésre is szükség van.

Jelenleg egy delegáció felméri Magyarországon, hogy milyen feladatokat kell ellátni – mondta.

Húsz osztrák rendőr a határon

Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar–szerb határszakaszhoz, így támogatva a magyarországi határvédelmet.

Ernst Gelegs, az Ö1 rádió magyarországi tudósítója szerdán beszámolt arról, hogy a húsz rendőr – köztük három nő – ezen a napon kezdi meg a szolgálatot, amely nekik augusztus 31-ig tart majd, ezt követően érkezik a váltás. A rendőrök feladata az illegális bevándorlók és az embercsempészek megállítása lesz.

Minden esetben két osztrák egy magyar rendőrrel járőrözik közösen.

A határt gyalog vagy osztrák rendőrségi járművel járják be. Ezek az autók a legújabb megfigyelő-berendezésekkel, hőkamerákkal felszereltek – hangzott el a riportban. Az osztrák rendőrök erőszakot azonban nem alkalmazhatnak, csak önvédelemből. Az elfogott illegális személyeket a magyar rendőrök kísérik vissza a határ szerbiai oldalára.

A vitákban Ausztria nem akar részt venni

A tudósító felidézte: emberi jogi szervezetek elmarasztalták Magyarországot amiatt, hogy

ellentétes a genfi konvencióval az a magyar gyakorlat, miszerint a szerb határon visszaküldik a menekülteket.

Hozzátette: a magyar álláspont szerint mindössze a menekültek „áthelyezéséről” van szó, a visszaküldés nem törvénybe ütköző, mert a kerítés melletti szakasz is magyar terület.

Az osztrák rendőrség nem akar részt venni ebben a konfliktusban

– idézte Gelegs a magyar–szerb határ menti szolgálat ausztriai vezetőjét.